Sunday, 25 March 2012

TeRiMa KaSih rakan-Rakan...

Kisah nukilan ini berdasarkan pengalaman ku ketika akhir taun form 4.. Selepas berakhirnya peperiksaan akhir tahun.. kebiasaannya setiap form akan melakukan aktiviti bg menghabiskan sisa taun berkenaan..

Untuk taun tersebut persatuan MATRIX telah bersepakat untuk melakukan pertandingan bola sepak.. kumpulan dibahagi cantekk punya..disusun dengan pemain bola sekolah bertindak sebagai ketua pasukan..pasukan dibahagikan dengan elok mengikut kehebatan pemain..

Sebanyak 4 kumpulan telah dibahagikan..kumpulan A, B, C dan D..aku dah lupe aku kumpulan mane..seigt aku aku group ARUL, NABIL(NEYO), USTAZ, NIZAM (Ah chong) dan juga IZZAT ABG..team kami cukup mantap diketuai oleh MOHAMAD ASYRAF or dikenali sebagai acap mang..sebagai kapten die mmg bersemangat bg memastikan kemenangan kumpulan kami..cukup mantap kumpulan kami..kami berjaya layak ke final menentang kumpulan HAFIZ MUSLEH(sivaji the boss)..suatu kejayaan yg cukup mantap bg kami walaupun ada kejadian yg mecuit hati iaitu pergaduhan antara nabil dan ustaz kerana nabil yg secara x sengaja clear bola ke arah pintu goal lalu menghasilkan goal sendiri..agak pelik ketika itu kerana agak mustahil bg nabil menghasilkan goal sendiri..agaknya beliau bgitu teringin untuk menjaringkan goal..

kembali kepada perlawanan akhir..perlawanan antara kumpulan ku dan juga kumpulan BOSS yg diadili oleh AUDI AZHAR..perlawanan yg cukup sengit kerana kumpulan beliau telah menjaringkan 1 goal yg dijaringkan oleh AZWAN KAMARUDIN seorang striker hebat dan juga peminat CHEALSEA yg sering dicomparekan dengan DIDIER DROGBA...pada ketika itu aku tidak kurang hebatnya...bermain di posisi topman dgn berbekalkan boot yg dipinjam drpd abg ALIP KACANG dr dorm B201..

aku dikawal rapat oleh BOSS..sehinggalah suatu kejadian ini berlaku..bermula dr sepakan sudut..aku dibentes keras dr pemain yg aku tidak sedari..di saat itu kaki ku mula terasa sakit..pengadil tanya kepada ku,,
"Nan..ko ok ke??bleh men??"
aku kuatkan kudrat ku.."bleh di..xde hal..sket je nie..."
sepakan goal pun dimulakan..aku berjaya merampas bola dr hantaran BOSS..lalu ku lakukan gerakan ku..sedangku cube melakukan gerakan zidane yg dikenali sebagai MARSEILLE ROUTE..hafiz menahan bola ku..

PRAKKKK!!!!!!!!!!!!!!!

aku rebah. wajahku pucat..aku dibawa ketepi..kesakitan nye ALLAH sahajalah yg tahu..perlawanan tersebut digantung..aku dibawa ke klinik oleh cikgu basri..sesudah itu, aku pulang ke SEMESTA..ketika inilah aku terharu dengan rakan2 ku..Acap dan juga KOBE mengangkat ku ke dorm..rse seperti raja sebentar..walaupun berat ku ketika itu hanya 70kg tetapi tampak di wajah acap n kobe menahan keringat mengangkat ku..

aku tidak pegi ke prep pada malam itu..aku ditemani oleh amin, nizam dan rakan2..aku sakit perut ketika itu..lalu ku luahkan hasrat ku kepada teman2 ku..
"zam, aku nk g toilet.."
wajah nizam, amin dan lain2 berkerut kerana memikirkan bagaimana nk mengangkutku ke toilet..lalu Azman mengambil baldi dan letak di hadapan ku..
"Nan,ko berak dalam nie..aku basuh nnt.."
dorm ku yg suram ketika itu bertukar jadi riuh..di dalam hati aku nk je aku sepak si man tong tuh..tp aku juga terhibur dgn gelagatnye nk melihat aku membuang hasratku di dalam baldi tersebut..

keesokan harinya aku pulang ke rumah, namun peristiwa hari itu cukup membuatkan aku terharu..SAYANG juga korang kt aku ye...hehehe..itu je aku nk cerita kt korang..kenangan aku selagi kaki nie masih lagi veteran..aku tetap igt pasal malam tuh..

akhir skali maaf dipinta kerana panjang plak aku tulis..first time nie aku tulis blog..sori ye..
sekian terima kasih..

Friday, 23 March 2012

Riadah..

2004

Isnin-Jumaat , sekitar 5:00pm

Baju putih lengan panjang disarung bersama track biru tua. 10 minit lagi siren berbunyi tanda masa untuk riadah. Mengeluh sekejap, sbb markah dorm dpt 9. Habis la kena marah, 1 mata dipotong sebab satu baldi xdisusun. Yes, memang aku duty baldi dan selipar hari ni,tp aku buat cepat sgt n baldi tu baldi senior yg mandi lambat tp xmemandai nak susun balik. Biarlah.. Baldi kuningku dicapai dibawa bersama sepersalinan baju kurung untuk prep malam dan sehelai kain batik dibuat basahan. Laju kakiku menuju kolah. Baldi diletak di tempat strategik dan senang disambar. Dan bermulalah riadah bg kaum hawa di padang C.

1) Ada yg membaca buku dan tekun mengulangkaji pelajaran

2) Ada yg bergossip abang2 angkat dan kakak dorm yg annoying

3) Ada yang blushing crita kena ‘contact’ ngn batch sendiri

4) Ada yang terbaring memandang langit

5) Ada juga yang berlari anak dan bermain tanda mengamalkan hidup sihat

‘Psssssstt...,Mira (atau nama glamour Chot)..dah 5.50.’ kataku smbil menjeling ke arah roommate tercinta. Dia bergegas bangun dan kami menuju ke gate aspuri. Ada yang memilih untuk tidak bertempur,kerana ianya tidak relevan dan memenatkan badan. Tapi bagi aku dan mereka-mereka yang punya pengalaman ini, kami ada alasan kukuh. Mandi cepat,siap cepat,makan cepat dan semuanya cepat! Tidak mahu bersusah payah mengangkut air daripada kolah besar ke kolah kecik akibat kehabisan air. Langkah diteruskan.Sekitar depan gate tu dah penuh dengan budak-budak lain terutamanya F1. “ Lepas wei!!” ada yang jerit raih simpati.. aku membalas dengan senyuman, tp dalam hati menyumpah, ‘lari malas,tau nak lepas je’.. Nasib dapat duduk line depan sekali kat gate tu. Sabar menunggu prefect tekan siren.

5.58 pm

Suasana depan gate semakin sesak. Masing-masing dah ready nak bertempur. Maklumlah kolah tu share F1 sampai F3. Dah le tu, F1 punya tempat sikit je. Tiba-tiba Kak Anis masuk dalam aspuri,tanda siren bakal ditekan. Sekitar gate diam. Badan dibongkokkan, agar lebih stabil untuk larian sebentar lagi. Mata fokus memandang lane ke kolah. Telinga teliti mendengar siren berbunyi nanti. Ada yang sudah berkaki ayam sambil memegang kasut sukan. Agar tahap larian lebih maksima. Pendek kata,kalaulah sukantara 100 meter tu ditukar kepada larian ke kolah,confirm semua lepas!!

Krrrrringggggg........

DURRRPRPPPPPPPPPPP.......aku berlari bagai tiada hari esok. Tudung terbang skala 90 degree..bunyi memang macam pertandingan lumba kuda. Sesak. Tolak menolak. Sampai ke kolah baldi kuningku disambar, langkah diperlahankan, bimbang jatuh tergelincir. Cukup sekali jatuh,usah diulang kali kedua. Kain batik tadi dibuka luas,memanjang. Diletakkan di lantai kolah menandakan kawasan sudah menjadi hak mutlakku. Mira datang tercungap-cungap. Lewat seminit daripadaku. Kami senyum puas. Tanda kemenangan yang hanya kami yang tahu. Hari esok masih ada, dan pertarungan ini harus diteruskan. Dan ianya menjadi tradisi turun temurun segelintir form 1 dan form 2 yang memang tak gentar akan cabaran!

P/s : Pengalaman itu kadangkala membuat kita malu mendongak ke atas dan tersenyum pahit akan ketidakmatangan zaman muda-mudi dahulu. Mungkin lelaki tidak paham, apakah relevannya aktiviti ini. Yang penting 80% perempuan tidak suka riadah.

Wednesday, 21 March 2012

MEMOIR SPM 2008

Ah, gua mana ambil SPM dekat sekolah ni (SEMESTA) tahun 2008.

Monday, 19 March 2012

Ku Petik Bintang


Krriingg, krriingg !!! Loceng 10 malam berbunyi.

Loceng sepuluh malam menandakan waktu prep bagi pelajar perempuan tamat manakala prep malam pelajar lelaki pula habis pada pukul 10.15.

Aku sengseng lengan baju melayu. Siap menyalin jawapan soalan matematik Cikgu Izam daripada Faiznur. Aku menguap, mulut terbuka luas dibiarkan begitu sahaja. Tak ada perempuan pun nak tengok, semuanya tergesa-gesa mengemas barang dan mencapai beg pulang ke asrama.

Ada segelintir dua tiga muka budak perempuan kelas lain menunggu di tepi pintu. Menunggu teman baik pulang bersama, iya lah kan bestfriend forever tambah pula tangga sekolah berdekatan dengan kelas aku di tingkat 3, blok Amal.

Nafsu muda mula membuak. Pelajar kelas 2.1 (Al-Razi) kebanyakkannya senyap-senyap belaka, tapi hakikatnya 15 minit sebelum bunyi nya loceng sepuluh suku malam, mereka semua bertukar buas. Dari bermain bola kertas digumpal-gumpal daripada surat khabar kepada berlari sekeliling kelas tanpa memakai baju sehinggalah bersolat diatas meja supaya dapat pulang awal ke asrama, semua nya berlaku dalam 15 minit itu. Aku panggil waktu kemuncak.

Aku pergi ke meja Faiznur untuk memulangkan buku matematik. Rutin harian setiap prep malam, meminjam mana-mana buku kawan yang siap kerja sekolah. Entah kenapa, aku terasa ingin memekik malam itu. Lagu '"Melompat Lebih Tinggi" nyanyian Sheila On 7 sesuai dengan jiwa budak hingusan 13 tahun meluah perasaan kepada dunia.

"Ku petik bintang ! Untuk kau telan ! Cahaya nya tenang, berikan kau perlindungan !"

Lirik diubah sedikit. Sengaja. Aku memekak di hadapan kelas sambil menconteng papan putih. Namun diakhir nyanyian aku, Khairul Khusaini, teman seBentong pula menyambung.

"Sebagai peringat teman, juga sebagai jawapan ! Semua tentangan !"

Mujahid "Moja" mungkin menyahut seruan jiwa muda kami tanpa sedar.

"Ehem-ehem !"

Suara seperti ku kenal, tapi di mana ya ? Aku toleh ke kiri.

"Damn, kantoi," aku mencarut dalam hati tanda hormat.

Cikgu Zaharol "Sesungut" berdiri dengan rotan di pintu depan kelas. Sejak bila pulak dia ni rajin bertugas. Mendapat gelaran "Sesungut" kerana dua helai rambut hadapan beliau terjuntai sehingga ke dagu, seakan-akan sesungut lebah.

Cikgu Zaharol: Awak buat apa ni? Awak bertiga mari sini.

Kami tiga kepala akur. Apakah sangat daya kudrat budak 13 tahun dihadapan seorang warden.

Cikgu Zaharol: Awak ikut saya.

Kami mengekor Cikgu Zaharol sehingga ke hadapan tangga terletak diantara 2.5 (Al-Biruni) dan 5.3 (Al-Khawarizmi). 50 meter lebih kurang dari kelas 2.1.

"Sekarang, awak bertiga menyanyi dekat sini. Awak berdua main gitar, awak pulak menyanyi". Arahan diberi kepada kami bertiga.

Dengan segan-silu, kami pun memekak di situ. Glamour semalaman lah katakan.

"Ku petik bintang ! Untuk kau simpan !"

Lirik dibetulkan.

Sejak daripada tu, aku tak pernah menyanyi lagi waktu prep malam.

Saturday, 17 March 2012

Kali Pertama Bertentang Mata


"BUDAK GEMUK DILARANG LALU"

Cantik sekali tulisan mya kalau compare dgn tulisan I. Berapa kali tulisan I dikeji oleh sesetengah individu terutamanya guru-guru kerana terlalu.. hodoh mungkin. Tapi ada aku kesah.

Padat sungguh 4 Farabi ni kerana ramai betul rakan-rakan I yang lebih berminat mengambil aliran sains tulen berbanding sains teknikal termasuk lah diri I sendiri. Tak silap I ada lah dekat 40 orang jugak dalam kelas tu sewaktu tu. Sewaktu semua masih belum berubah. 2 kelas Bio, 3 kelas Tekno. Kelas ni seingat I cuma bertahan selama 2 minggu bergitu kemudian di rombak beberapa kali dengan kewujudan kelas Biotech yang Cuma bertahan sehari. Ending nya ada lah 3 kelas Bio, 2 kelas Tekno. Whateverlah. Yang penting I ni 4 Farabi kayy.

Jadi situasi nya. Baru seminggu mula tingkatan 4. Prep malam. pukul 830 malam gitu. Cuaca yg panas. Didalam kepadatan itu, I telah ditempat kan di meja belakang sekali betul-betul depan pigeon hole and betul2 depan entrance pintu belakang walaupun ketinggian ku yg tak seberapa. Namun apa kan daya kerana tempat lain sudah di ambil orang. Namun I cool saja.

Punchline tersebut di tulis atas kertas A4; dihias dgn lukisan dan di tampal di tepi meja dengan harapan tiada lagi orang dok asyik lalu belakang I; nak amek buku lah; nak berborak pun kat situ jugak walaupun space nya kecil sehingga terpaksa menolak kerusi I. Annoying tau.

Walaupun mendapat kritikan hebat dari rakan sekelas, namun I tetap tabah tak mahu menanggalkan kertas itu. Orang yang lalu lalang dari luar turut dapat membaca tulisan itu sambil membalas nya dengan senyuman mahu pun dengan pertanyaan.Tapi I cool saja. Sementara itu I berborak2 dengan Mya. Cerita pasal adik angkat gitu. Yela dah form 4 kan dapat adek angkat baru ada aura akaks-akaks gitu. Kelas pulak baru mula seminggu. Tak main lah belajar2 ni selagi tak dekat exam khenn.

Ku sangka panas sampai ke malam, namun hujan ditengah hari. Tapi diduga dan dan di jemput. Malang tidak berbau. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Keseronok kan I beborak telah dirobek dengan kelibat seorang insan bernama Teacher yang sedang lalu di tepi kelas. Teacher ape? Let’s just call her teacher Jay yang merupakan HEM sewaktu itu.

Terus aja mya bercakap. “ U, cepat cabut kertas tu”. Secara automatik nya tangan I terus mencarik kertas itu dan sembunyi nya di dalam meja. Malang masih lagi tidak berbau. Kerana bunyi yang di keluar kan ketika prosess itu telah menarik perhatian Teacher Jay. Teacher Jay terus memberi pandangan maut kepada I sambil meluru ke arah I. *dalam hati ku. Demm, I’m soo dead right now.

‘ Bak sini kertas tu’ katanya. I and Mya pandangan sesama sendiri. Adrenaline rush. Muka panas. Satu kelas pusing ke belakang sambil menunggu apa kah yang akan berlaku seterusnya. Suka lah tu I kena marah. I pun dengan sopan nya menghulurkan kertas BUDAK GEMUK DI LARANG LALU itu sambil membuat muka seperti Puss in Boots tu. Tapi tak jadi sangat lah kot kan sebab I ni manusia bukan kucing.

‘Ni apa ni?’ katanya. Diam merupakan strategi tebaik dalam fikiran I sewaktu itu.  “Esok pagi jumpa saya di pejabat saya sebelum mula kelas. Awak dan awak.”  Kata nya kepada I and Mya. Dan berlalu pergi. Rasa seperti mahu terjun bangunan kerna hati I telah dilukai. Namun ciri-ciri ketabahan yang telah dipupuk membuat I tak jadi untuk terjun.

Malam itu, Mya and I telah membuat strategi bagaimana untuk berhadapan dengan Teacher Jay ini. First time kot kena jumpa guru disiplin. Atas kesalahan.... ntah. I juga tak pasti . Jadi kena lah prepare skek.

Esok pagi-pagi lagi, Mya and I pergi berjumpa Teacher Jay. Memberi salam semua sambil mengapply kan adab-adab terhadap guru. Setelah bercakap dan mengexplain, both of us telah berjaya
mengharungi beberapa minit yang mendebarkan itu. Yang I tak boleh lupa sampai sekarang bila dia tanya. “Awak ni mendiscriminasi kan orang gemuk ke?” And I was like, watdee. I love all my friends okay. Fasha sanda bukan perampas tau.

"What's more important? What we become, or how we become it?"

Friday, 16 March 2012

naskah2006

di malam yang suram,
waktu prep yang hangat
terdengar bisikan" gosip anak muda
"eh malam ni ada perjumpaan form kan?"
brangkali itu ayat yang digemari kaum adam
kerna dengan ayat ringkas itu
bisa membuatkan malam kalian bermakna
tika itu, anep slaku ketua ketua tingkat 3
menyebarkan khabar berita itu
masing-masing dengan meriah uolls nya
melangkah kaki ke dewan
sepersalinan baju melayu merah menyala
nyata segak bergaya
sepasang kurung merah jambu
membalut tubuh kaum hawa
persalinan rasmi matrix0408

sebaik saja tiba
suasana jadi muram
penyelaras duduk serius
masing" terdiam
digenggam nya sepucuk surat
berkepala urusan seri paduka baginda
amanat disampaikan
sesudah siap amanat dilontarkan
mikrofon diutuskan kepada c.nurul

dibacakan nya surat itu
c.jabar sudah berlalu pergi
amanat disampaikan dengan nada kecewa
masing" bingung tidak keruan
tanpa diduga
tanpa berfikir panjang
situasi bertambah rumit

anep tanpa berfikir panjang
merampas takhta mic yang dibiarkan begitu saja
lalu berkata
"pada jam #&@^^@, bertarikh *&#!#*&!2006,
aku amir haneef dengan ini meletakkan jawatan sebagai
ketua batch ini"
!@#$%^&*()*&^%$#
suasan jadi kelam kabut
masing" cuba menenangkan antara satu sama lain
ada yang berlari" anak ke rumah beliau
masa tu rasa nak tumbuk je anep
time tu jugak dia nak letak jawatan
klau ye pun letak lah jawatan esok
kelamkabut huruhara
ada yang menangis

ketika itu disaksikan bulan penuh
anak" muda turun occupy
flat pekerja atau lebih spesifik dihadapan
rumah papa demi menunjukkan solidariti
dan menyatakan bantahan keputusan beliau itu
ketika itu aku melihat ramai yang mengalirkan air mata
ada yang sebak, ada juga yang tidak berperasaan
disaat itu ray lambung a.k.a aker aku lihat paling
tawaduk dalam menangisi keputusan itu
mungkin mengenangkan dosa silam
jelas terpancar wajah seribu sesalan
dikalangan kalian
drama yang panjang
malam itu semua pulang ke kamar
dengan seribu satu sesalan
seribu satu perasaan
bagaimana mahu tempuhi esok hari
drama realiti, bukan realiti program
tapi bila dikenang kembali
drama" seperti ini yang menyatukan kita
dunia tidak selalunya indah
itu normal.

ps:maaf andai terasa, andai tersinggung dengan penulisan ini, sekadar mengimbau memori daun pisang masjid kampung padang :p







Thursday, 15 March 2012

Ayat-Ayat Cinta


Suasana malam dalam kelas seperti biasa, sunyi. Mujur tak banyak kerja sekolah hari ini.

"Ko nak balik bila ni? Tengok tak?"

"Of course ar. Kejap lagi kot. Dalam pukul 9.15 ke."

"Siapa lagi follow?"

"Aku rasa ramai je, tadi dekat surau semua dah pakat dah."

"Ok-ok. Nak pergi nanti panggil aku."

Kelihatan dua tiga empat lima pelajar lelaki 5.1 (Al-Razi) lalu di tepi kelas ready nak pulang ke asrama.

"Oi, jom lah. Tinggal-tinggal lah kerja tu."

"Haha. Pergi dulu, kejap lagi aku follow."

Aku cepat-cepat siapkan soalan latihan kelas tambahan Add Math. Nasib baik Faidhi and Amin dah siap, tiru jela sikit-sikit. Khairul Khusaini dan Hasyim di sebelah dah mula mengemas beg.

Suasana sedikit kecoh di luar kelas. Beberapa lagi pelajar lelaki dari kelas 5.1 dan 5.3 dah ready nak balik. Siap kerja, aku letak semua buku bawah meja. Beg kain hitam oren dicapai, berserta pensel case dan latihan kelas tambahan Pendidikan Agama Islam. Kerja Ustazah Zauyah ni kena buat, mahu naya kena soal dalam kelas and jawab dekat depan.

"Jom!"

"Pergi panggil Nizam kejap."

Dari 5.2 menyulusuri kelas 5.4 dan 5.5, turun tangga dihadapan 3.2 sehingga tingkat bawah dan berhenti di hadapan bilik SPBT. Kena cover line, takut-takut ada warden pulak malam ni. Line clear. Sampai di asrama, terus menuju ke bilik TV, blok Zuhal. Penuh dengan pelajar form 5 dan ada segelintir pelajar form 4.

Scene Fahri bertemu dengan Aisha lengkap berpurdah di dalam monorel terpacar di TV.

Sebenarnya, semua teruja nak tengok Ayat-Ayat Cinta tayangan di TV3 hari Jumaat pukul 9 hari tu. Ayat-Ayat Cinta ni memang benda hot suatu ketika dulu pada tahun 2008. Sampaikan aku pun tersedu-sedu baca novel ni terutama sekali dalam kelas agama Ustazah Zauyah.

Yang perempuan gilakan Fahri. Yang lelaki jatuh cinta dengan Aisha. Maria Girgis lakonan Carissa Puteri berambut merah dah cukup mencairkan hati mana-mana lelaki. Dan juga kegedikan nya yang membuat lelaki menjerit "Awwwwwhhh". Otai kaki pukul belakang kolah pun layan cerita ni.

Orang mula layan cerita Islamik. Bagus lah tu. Cerita start pukul 9, prep habis 10 suku. Nak tak nak, escape prep / balik awal adalah perkara wajib malam itu. Ayat-Ayat Cinta kot, rugi lah kalau dapat tengok separuh jer. Di bilik TV, boleh kata semua masih berbaju melayu. Masa iklan pun tak nak pergi balik dorm tukar. Takut seat kerusi dirampas. Ada jugak yang sanggup duduk atas lantai. Punyalah penangan Ayat-Ayat Cinta masa tu.

Mata tak bergerak dari screen TV. Bunyi-bunyi bising, mahupun suara memanggil kawan ditegur agar tak mengganggu konsentrasi. Nak feeling lebih, ewah.

"Eh, dah light off dah ni, kenapa TV bukak lagi?"

Sir Fakha terjah bilik TV.

"Dah-dah, tutup TV tu. Pergi masuk tidur. Siapa nak study je tinggal."

Hingus disedut. Kepala tak gatal digaru. Ada yang buat-buat batuk. Ada juga buat muka tak puas hati.

"Alah, Sir, kejap je, pukul 12 habis lah."

"Esok sabtu Sir, prep pun start lambat."

Satu demi satu pujuk rayu suara sumbang sadis kedengaran ketika itu. Yang tidak bersuara cuma berharap. Form 1 dan form 2 yang tiada kuasa authority dah berjalan pulang kecewa. Yang form 5 masih lagi tak berganjak. Hati keras, Ayat-Ayat Cinta punya pasal.

Maybe berkat semua layan cerita Islamik, Sir Fakha jadi lembut hati. Bila dah masuk scene akhir, ramai yang mula syahdu.

"Oi, jangan lah nangis."

"Eleh, padahal ko yang nangis kan?"

Yang lembut jiwa, dah mula menggosok mata, konon mengantuk. Siapa kata lelaki tak romantik? Cerita tamat pukul 12. Namun cerita mulut ke mulut dua minggu lepas tu barulah senyap. Setiap hari ada je dengar orang sebut Ayat-Ayat Cinta.

Ada jugak sanggup beli novel. Novel sedia ada di pass-pass ikut urutan "scander". Lagi-lagi dalam kelas Kimia Miss Subathny dan kelas agama Ustazah Zauyah. Hehe, kelas BM En. Wan Sazali aku lagi seronok baca paper.

Mungkin boleh layan cerita Ketika Cinta Bertasbih lakonan Asmirandah pulak lepas ni.

Ya Allah, letakkanlah dunia ditanganku, jangan di hatiku - Aisha (Ayat-Ayat Cinta)

p/s: kasi privilege kat Trankuiti sikit post sini daripada blog sendiri. Baca yassin oi malam ni !

surat biru

MASE FORM 2, rase mude lg lower form...xkan la brani nk wat mende plek2 kan...
aku rase la.....tp mse 2 dak matrix ni cm da jd dak form 4,huhuu.....fly la,rokok la...kantoi bdak la
hehheehehe.....
AKU RASE....mase 2 aku ni kre skema la gak walaupon org slalu bgang ngan aku sbb slalu lmbt...heheh... tmasok kapten musytari yg slalu bg nasihat kat aku dgn lmah lmbut n sgt bhemah...- lepas ni kalo bleh awk jgn la lmbt lg ek...sejuk hati mndgr n aku pon trase nk brubah wlaupon skjap je...heheheh
LEPAS TUH, cuti la plak... aku yg dok dkt mmg la bes walupon outing pon da slalu balek...ihihihihi
mcm bese kne hntr dua kad balek.....mse 2 mak bapak aku da dtg nk ambik aku..aku pon g la keta...
cek2, rpenya kad aku lg 1 xde tndtgan....AKU DA CUAK,,...pastu aku g la umah warden, xblek balek lg lak...adehh...ayh aku da bsing- ape lg tuh cpt la nk g solat jmaat ni...den plak mmg takot ngan ayh den..huhhu
THEN wa tny pndpt rakan2 n akak2 snior, depa ckp- ko tndtgn sndri je...ade plak-ko balek je...
so ngan kondipen nye wa pon blek je la.....
HARI2 YG MNDTG......kad 2 kne hntr lg, wa x ingat la sbb nk outing ke sbb nk balek lg....cm bese wa ngan kondipennya hntr la kat warden....TIBE2... wat 1st time nya nme wa kne pggil kat pjbt oleh HEM wktu itu.....AH SUDAH...den ckp dlm ati...mse 2 lak wa dlm klas sjarah ckgu anamili...huhuhu
DENGAN MUKE XDE DARAH.....wa msok ofis jmpa wrden n HEM....DIE TNYE-ko tau x kslhn ape ko da buat?-aku hnya gelengkan kpala tnpa sore...dgn muke x bslh....TBE2 waarden tnjuk kad aku yg wrna kuning 2...die kate-ko balek mggu hr 2 xde tnda tgan.....pastu aku xingat ape yg aku ngan dorg ckp lg...yg pasti empgan kat mate aku da nk pch....lg2 mse die tepon mak aku nk bg tau psl mende 2...mmg cm......sbb kat cni bkn slh aku sorg je psl mende ni...aku rase r
LAGI....wat pertama kali dlm hdop aku dpt sijil plg BIRU kat skola waktu 2 sblum sjil bhnti skola...aku ddpati brslah sbb fly a.k.a. xde tndtgn kat kad kning....
n aku pon balek kelas dgn hati yg x kruan, mara ade bgang ade, nk mncrot ade, sdeh pon ade. pastu aku masok klas ckgu anamili ngan muka yg plg ketat pnh aku wat.....cikgu tnya, -knp awk pndg sy mcm 2, takot sy-dgn nada grau...aku hnya mggeleng..-xde ape ckgu...tbe2 die dtg kat aku n aku tros....pch empgn yg aku thn sblom 2.....pastu die pon mnngkan aku...-knp ni??die kmudiannya trnmpk kertas biru itu n mnyuruh aku bsbr.....thanx ckgu anamili...
TAPI naseb aku smpt pndg kat tgkap n org len x nmpk....heheheheh.....tp anep mnyebuk plak-wei td ko nges ek?? BANGANG

Afdhaliyah Hilwa.. dirimu dlm kenangan


al- Fatihah buat sahabat..

terpanggil nk menulis kat sini lepas tgk facebook arwah. memang tak lekang dari comment orang2 yg rindukan die. betapa arwah mempunyai tempat di hati sahabatnye. rase mcm baru semalam kehilangan arwah. sedar tak sedar, dah masuk tahun kedua arwah pg tinggalkan kite kan. al- fatihah. ingat lagi mase hari terakhir berada di semesta. buat keputusan tnpa pengetahuan arwah. lagi menyedihkan sehari before my birthday. mungkin kesedihan yg teramat, menyebabkan die lari untuk berjumpa buat kali terakhir. dengan linangan air mata aku kejar arwah. tp hampa. sikit pun tidak di endahkan. takpe, aku redha lia. tak penah sikit pun aku salahkan kau. aku tau kau kecewa dgn keputusan yg aku dah buat and aku tau jugak kau adalah sahabat yg terbaik penah aku kenal. marah tu takkan lame selagi kita masih bersahabat. n dgn keputusan tu jgk, aku dah berjaya mcm skg. serius aku rindukan kau lia. rindu kenangan kite. bulan puasa tahun 2010, aku otw balik umah, dpt call dari kau. mase tu kau da kat HKL. sayang aku tak leh nk ckp lame sebab network tak ok. aku call kau lepas tu dah tak berjawab.  risau die Tuhan je yang tau. lepas je balik dari umah, kebetulan kau ade kat jengka. meruntun hati aku tgk keadaan kau. tp aku tau kau kuat. kau boleh hadapi dugaan ni. aku bersyukur kot, sebab saat2 akhir kau, aku ade dekat dgn kau. and berpeluang menziarahi kau walaupun tak sekerap yg kau harapkan. kuasa Tuhan tak siapa yg boleh halang. 4 Oktober 2010, lepas kelas mlm tu aku dpt call dari Farah Aimunie yg kau dah pergi tinggalkan kami semua. ternyata persahabatan yg terjalin begitu erat sebab aku mengantuk yg teramat sgt mase kelas mlm tu. n tak tau pulak itu tandanya kau akan pg buat selama2nya. al- Fatihah buat sahabat kita Afdhaliyah Hilwa. aku sayang kau sgt2.



tulisan terakhir arwah. mungkin menahan sakit yg teramat. sumber dari facebook arwah yg di tag oleh kakaknya.

Monday, 5 March 2012

terkantoi mengantoi

okay ari sabtu pas abes prep biasenye dorg ni tdo kat dorm,,
ish tdo je kejenye,,hewhewhew
tp otw balik dorm dr prep tu semua SMANG pesan nanti makan kat dema etc etc,,
kejot ak if ak tdo etc etc,,
tapi last2,huh xde sape yg g melainkan sesape yg xtewas ngan godaan syaiton,,
(wey best kot tdo kat dorm)


da sorg malas bangun,yg org lain pon same la sambong tdo,,
pastu,yg saye yg xtewas sbb study?! (ehem) ni mula xde geng nak g makan,,
so kite haruslah bijak,cepat dan pantas berfikir,,

daku pon lari2 golek2 amek tupperware yg cam beso sket,,
lantas dgn manje nye, " eh awak,awak, tlg akak amek nasi boley??" 
tanpa tggu die reply, "tanx ye,anta kat bilik ni tau",
alaaa mcm ayat kakak dulu yg mintak tolong amek air tu,,hehe

daku tros mgambil langkah utk tros bergolek2 atas katil 
sementara menunggu makanan yg di order smpi,,
eh okay la kan,kang g dema sorg2 kang kena ngorat plak,,kikiki

TIBA-TIBA, ceh ade la dengar satu jeritan yg amat nyaring,
"LISA SURIHANI!!!" cekgu nurul woi jerit pggl ak,,dush 
mesti da kantoi soh budak tapau ni,,grrrr

ouh okay time macam ni kite HARUSLAH SENTIASA bijak okay,,
kite lari golek2 sekali lagi g kat loker amek sweater,,
pastu lari golek2 kat koridor smbil jawab,,
"ye,cekgu,(dalam suara lemah gitteww)
"nape kau soh budak ni tapau??"
"saye xsehat cekgu"(suara maintain lemah okayy)
"ah,kalau demam pon g la amek makan sndri,
dah kau pegi trun sndri makan,,"

adoi sgt lah choyy,,malas doe nak g,,
"erm xpe lah cekgu"
cekgu nurul pon bla mcm tu je ngan nasik ayam ak,,
okay fine cekgu,,
nasi ayam tuuu,,tapi sbb dah m alas,ha kau hadap ke je la lapar kau sengsorang,,
yela da org lain tdo,sape nak layan luahan perasaan lapar kau tu,,sobs




seperti biase,the golek2 scene is continued without hesitation,,
smbil berangan makan nasi ayam,daku pon dga la radio antik smbil nyanyi2
macam Mariah carey,,abes sedap la konon2,,doremifasolatido eh??!

Dlm 15-20 min daku baring2 tu, dtg la sorg budak ni kate cekgu nurul
panggil g rumah die,,uhuk cuak la daku,,woi rekod bersih kot,,ceh
daku pon turun la ngan sweater konon2 demam masih dipakai,,
sampai2 je rumah cekgu,die soh daku amek nasi yg di tapau td and soh daku
makan,,die xmarah pon sperti yg dibayangkan sblom turun td,,see??



Cekgu nurul tu syg daku sbenanye,,well daku mmg loveable pon,,
Susah sgt ke nak paham??haha
Cekgu tadi marah2 manje je sbb xmau bg dak yg dikantoi tu ingat
Cekgu unfair,berat sebelah la konon2,,eleh

Daku xkesa tu semua,,yg penting,NASI AYAM SEDAP sedia untuk dimakan,,
Tanpa membuang masa, daku pon naik dorm and kejot dak2 lain
Utk makan sekali,,cewwaahh kikiki
Dorg pon ibarat tolak batu dan kayu,tros seksaited makan nasi aym sedap tu,,
Smpi burp la kitorg makan,,smpi ngantok la,,eh?


Haha xde daku teringat je kat makcik dema yg selalu bagi daku ayam 2 ketul,,
N teringat scene kat dema tgok dak laki pakai baju melayu-sape-lagi-kacak,,
Sambil makan gossip,makan pon sedap wey,,betul2 hao liao weh,,dush pingsan!
Btw, daku sbnye seorang kakak yg baik kat hostel dulu,,cewah,,
Pasal kantoi tu,daku suda mintak mahap kat dak tu,,
Yela daku pon mintak tlg je kan??err ayat sedap kan ati,,huuu~


Haa and,daku sbnye nak tanye jugak pe cite cekgu nurul wey??
Mcm xdga pape cite pon??ke daku sorg je yg x haptudet nye??
Ce cite??






KUIH KOSUI 3.0

Bismillahirohmanirohim.  Pertama kali aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudari Farahana atas teguran yang diberikan tempoh hari. Aku manusia biasa yang memang tak lari dari membuat kesilapan dan aku mintak maaf atas ayat ayat aku yang mungkin menyebabkan sesetengah korang berasa awkward.  Aku mintak maaf sangat sangat.

Di sini, aku bukan nak ajak berperang media atau perang mulut kerana itu bukan lah resmi anak jantan.  Bagi aku, berperang di Somalia atau Selatan Thai lagi power. Tu belum lagi bab rusuhan dekat Syiria. Ye dak?

Aku dekat sini cuma nak beri penjelasan. Pertama, terima kasih sekali lagi kepada DR Farahana wanabe kerana sudi membuat teguran. Aku menghormati dan menerima teguran tersebut. Tetapi alangkah baiknya kalau teguran tu dibuat secara lebih ‘privacy’ orang putih kabor. Kita ada banyak medium, ada YM, ada IM, ada Skype, ada Emel. Rasanya medium medium tu lebih elok diguna pakai berbanding comment dekat blog( Masih boleh diterima relevan) atau post di dalam wall group Facebook. Hah, kalau dalam facebook ni dia dah jadi published kat public dan adalah kera tukang berkokok atas dahan yang suka menengok air keruh. Ye dak Akram?

Kedua, aku nak bercakap mengenai stroke. Stroke tulisan adalah cara korang menulis dan cara korang menyampaikan idea atau mesej cerita melalui apa yang kau tulis. Ok, itu bagi aku stroke. Kalau korang gugel definisi dia tak sama dengan apa yang aku bagi, aku peduli mende? Kakakaka!

Aku tengok, ramai antara kita yang juga bloggers, ada blog hebat hebat, blog kaler kaler, blog comel comel, blog ada iklan kain pasang dekat belah tepi, blog yang ada tulis ‘klik sini’ dekat nuffnag dan macam macam lagi pesen blog. Dekat sini, aku mula rasa apa kata kita buat satu blog yang boleh integrate kita dalam satu perkara yang pernah kita kongsikan sama sama dahulu. Dan kita (bukan aku seorang saja) buat blog ini atas sokongan padu 30 lebih orang daripada seluruh warga MATRIK 0408. Peh, 30 lebih adalah satu angka yang menakjubkan untuk bilangan keseluruhan 100 lebih. Power!

Dan disinilah, kita invite bloggers dalam kalangan ahli kita sendiri untuk menulis dan berkongsi cerita, pandangan, ilmu dan bermacam lagi. Dan terlahirlah cerita dari Nana dengan kisah scene di surau, Faiznor pun sama, scene tidur di surau masa yassin, K.A tulisan berbahasa Inggeris, Azura cerita pasal tengok Korea, Mustak dengan Latiffah Affandi 2.0 dan adik Khairi Kucaini dengan siri Hantu Sosehnya yang berjaya mencuit hati Kamal. Melalui cerita cerita inilah, kita dapat tengok pelbagai stroke tulisan. Ada yang suka tulis macam tulis mesej ketika sedang driving, ada yang suka tulis macam tulis status Facebook, ada yang berMelayu baku, ada yang sinikal, ada yang leluciol dan yang paling respek, tulisan berbahasa Inggeris yang memang rare!

Tahniah buat kalian yang dah pernah post entry. Setakat yang aku tulis ini, anda semua berjaya mengelakan diri dari terjebak dengan scene budak budak yang dah di invite tapi belum lagi contribute apa apa walaupun dah lebih setengah tahun dah blog ini dibuka. Tahniah!

Semula, bercakap mengenai stroke, aku rasa stroke tulisan kita ada pada kelas yang berbeza. Mungkin permikiran kita tak sama. Dan environment serta surrounding kita juga memainkan hal penting. Apa yang penting dekat sini bukan perbezaan, bak kata Mustak, titik persamaan yang kita cari.  Walaupun sekarang kita mengaji hal ehwal yang bukan lagi sama seperti apa yang kita kongsi di sekolah dulu, tapi alangkah baiknya kalau kita dapat berkongsi ilmu kita itu untuk dimanfaatkan pada kalian pembaca. Tulis lah apa sahaja, dan aku ulangi apa sahaja! Apa sahaja dari cerita zaman sekolah hinggalah post post dekat blog korang pasal tips tips mencari bakal suami tu. Korang boleh repost balik apa salahnya untuk berkongsi ilmu.

Apa? Tulisan aku tiada ilmu? Aku rasa korang tak dapat lagi apa mesej yang ingin aku sampaikan. Sebab segala cerita aku digarap dengan penuh sinikal dan sedikit humor. Kalau korang ni salah seorang Pemanas Punggung yang hard core, korang boleh perasan stroke aku mengajak audiens untuk berfikir dengan lebih tersirat. Dan itulah apa yang aku expect dekat audiens blog ini bahawa korang bukan jenis yang straight foward. Korang mampu menelaah setiap isi tulisan aku. Peh!

Pasal bab membuka aib pula, aku sangat mintak maaf atas ayat aku yang kurang proper dan kesilapan itu memang aku tak sedar. Maksud aku, aku tak sedar ayat aku tu telah membuka aib si Mamok. Aku akui aku kurang sensitive dengan hal ini. Mungkin aku bukan berada pada kelas permikiran Dr  Farahana wanabe yang cakna dengan hal ehwal aib mengaib ini. Terima kasih DR. Diharap, perkataan ‘Mamok’ tu juga tidak disalah tafsir sebagai mengaib orang sebab aku memang tak tahu nama IC dia. Tetapi, aku akan tetap menulis dan korang boleh follow aku dekat Panas Punggung.

Lagi satu, kalau korang anggap tindakan aku ni sama sahaja dengan cara DR Farahana wanabe sebab published post macam ini dekat blog Trankuiti Matrik, korang silap. Aku menulis bukan sebab nak membalas dendam atau nak bercakaran media tapi bagilah aku peluang dan ruang untuk explain  bagi pihak aku sendiri. Memandangkan hal ini dah pun di published oleh Dr Farahana wanabe, maka biarlah orang dapat baca apa pulak aku nak express.

Dan aku mohon, lepas je entry ni janganlah ada kera yang suka menyalak/berkokok nak mengeruhkan lagi keadaan. Berilah komen elok elok. Komen yang membina dan mengeratkan hubungan silaturahim. Kerana, main objektif Trankuiti Matrik ini dibuat adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim. Bukan macam kera, suka tengok orang bergaduh. Ajak orang berbalah sesama sendiri . Cakap pung pang pung pang sokmo. Tapi bila suruh menulis senyap sahaja. Kera ni bukan sahaja menyusahkan malah tak berguna langsung. Beruk tahan lagi, boleh buat memanjat pokok kelapa ambil buah nyior muda.

Hah, sekarang aku nak  pergi seberang jalan, nak pergi beli air nyior. Wasalam.