Monday, 27 February 2012

~Ken@ng@n sem@l@m~(p@rt 1)

Malam tu time ak sedang berbahagia menonton salah satu cerite korea drpd koleksi cerite2 dalam hardisk putih ku itu, hujan turun dengan lebatnyer secare tibe2 beserte dentuman guruh yang amat kuat bagai nak gugur jantung ini,halilintar sabung-menyabung angin bertiup kencang senang kata  cuaca mlm itu ‘’cincha’’ extreme nyer…``pergh!!!seronok kalau dapat tidoq niyh!’’,bisikku dalam hati. Namun kehenseman dan kecomelan hero dalam cerite itu lebih kuat mempengaruhi ak untuk meneroskan tontonan pada mlm itu..
Menonton dan teroooooos menonton..tibe-tibe..

lap!!!

adoi…cerite tengah babak extreme niyh blackout pulak…nak smbng menonton,dan dan la pule bateri lappy x chrge siang tadi.. ditambh pule dengan keadaan gelap gulite tanpa sekelumit cahaya pon dan pabila memikirkan keadaan diri ini yg tidor seorg diri tanpa teman haish..
memaksa ak untuk menutup jugak mate yg langsung xmengantuk niyh..yela,mane tak nyer  biase jam 3,4 pagi bru tido..tup2 hari niyh pkul 1.30 da terpkse tido..
sedang ak berusaha menidorkan mata ini…
tibe-tibe..(* typical word  yg akan digunakan bile cikgu suruh wat cerite pendek zmn seklh rndh)
kenangan semalam kembali mengetuk pintu hati ini…

‘’Baek...untuk keputusan percubaan kali ini kita akan susun semula kelas ikut nombor dalam batch okeyh.’’,suara garau Jabar sensei guru bahasa Jepun ak dan berdiri disebelahnyer Cikgu Nurul a.k.a guru-guru  batch matrix 0408 yg sgt2 menyayangi kami  itu masih tergiang2 dicuping telinga ini. Mendengar ayat penyata beliau itu menyebabkan ak yang sedang rancak bergossip bersama beberapa org rakan seperjuangan laen yg sebelum ini lngsung tidak menumpukan perhatian terhadap ucapan beliau tersentap.

Terpaku seketika….

‘’Oit mak cik, tolong amek buku SEJARAH ak kat loker.Malas nak jalan’’, jerit Noor(nukan nama sebenar) yg mmg terkenal dengan sikap malasnyer itu.Amat berbeda dengan diriku ini yang tersngt rajin tambahan pule meja aku mmg berdekatan dengan loker.Aku memandang Noor…’’Barangkali hendak mengulangkaji  subjek ‘feveret’ dye kot mlm ni.’’,teka ku dalam hati.
Suara Jabar sensei sebentar tadi hilang dibawa angin sepoi2 bahasa.’’Ah, dah dekat 3 minggu peristiwa itu berlalu, xde pape pon..Mesti xjadi nak tukar kelas ni.X pon Sensei ngan Cikgu Nurul dah lupe niyh.Bagus la..’’bisik hati kecilku.

Kemudian ak bangun malas2 dan mengambil buku yang dikehendaki Noor itu berjalan longlai menghantar kpd Noor  yg jaraknyer xde le berape joh pon dari ak..Over je lebey.

Aku cepat2 kembali ke tempat duduk apabila mendapati  waktu menghampiri 8.30 malam.Ini bermkne waktu chit-chat sudah berakhir.Biasanye mmg itu la rutin setiap hari prep mlm..waktu prep yg sebenar adalh 8.30 hingga 9.30 shj..1/2  jam waktu prep mula adalah untuk persiapan prep,
 ½ jam before waktu prep tamat adalah persediaan untuk pulang termasuklah memanaskan badan agar x sempot waktu  berlari ke dewan makan atau ke surau nanti.Yela takot berator  pnjg time nk amek makanan n amek wuduk.
Bile memikirkan balik yang kemungkinan untuk pertukaran kelas itu berlaku amat tipis,ak menjadi bersmangat untuk memulakan prep mlm itu.berlajar dari kesilapan la konon.Janji pasni wat betoi2 punyer!!
Belajar dan teros belajar..

Namun…

Belum sempat panas lagi kerusi yang ak duduk tadi,tibe2 muncul sekujur tubuh yg tegap dan tinggi dari pintu belakng kelas ak.Betoi2 menghadap meja ak yang kebetulan menghadap kearah pintu itu.
Aku memandang tepat kearah wajah itu, mengharapkan apa yang bakal diluahkannya bukanlah perkara yang sedang bermain di benakku ini.

Dup dap dup dap…

**********habis babak 1************

Saturday, 11 February 2012

KUIH KOSUI 2

Masa tu gua berada dalam tingkatan dua. Tingkatan dua ni adalah tingkatan yang paling celaka dalam banyak banyak tingkatan. Masa ni la gua kena kantoi* buat itu ini seperti membasuh baju abang abang, mengambil air di water cooler, jaga line abang abang merokok di luar tandas dan segala kerja gampang yang boleh buat gua buruk muka nak menulis kesemua sekali satu persatu.

Dalam banyak banyak gua kena kantoi tu tadi, ada satu scene ni gua tak boleh tak ingat. Mesti gua ingat. Pasal kisah ni gua rasa epic dia sampai sekarang gua dapat rasa pada celah kangkang gua ni. Celaka!

* * * * *

Ketika itu, gua dan member gua- Cheng Jambu baru sahaja selesai makan petang di dewan makan. Dalam kepala masing masing semua dah ketar kepala nak main bola dekat Padang D belakang Kejora.

Dalam perjalan menuju ke bilik masing masing, tiba tiba kami di 'sweet' oleh brader yang separuh Melayu separuh India iaitu Mamok.

'Weh, ko berdua tolong ambik kuih dekat dema* untuk aku. Lepas tu bawak dekat bilik aku ya' Kata Mamok sambil menepuk nepuk bahu Cheng Jambu.

Cheng Jambu yang ketika itu mukanya mengalahkan bebudak Super Junior dia punya jambu senget sedikit bahunya ke sebelah kanan akibat tepukan tangan Mamok. Ko tau je la Mamok tu besarnya mengalahkan tong deram. Dah la itang. Tetek lanjut. Kalau cakap bab bau badan pula, usah cerita la. Gua yang tengah menaip ni pun nak terjeluak. Wek!

Lalu selesai saja kami, ceh kami. Tak sedap langsung. Ok gua tukar. Lalu selesai saja kitorang mendapatkan dua biji kuih kosui tiap seorang, tanpa membuang masa kitorang menuju ke bilik Mamok.

Masa tu dalam kepala gua asyik main perkara perkara yang Mamok buat pada gua seperti lintas gua sewaktu beratur nak ambik nasik ayam di dewan makan dan pow Nescafe ais gua sampai kering dengan sekali sedut je padahal waktu tu gua tengah pedas. Gua jadi menyirap!

'Stop dulu Cheng, stop!' arah gua yang ketika itu sikit lagi nak naik tangga Musytari.

'Pasal ko ni?'

'Kita ke kolah sekejap'


* * * * *

Cheng Jambu pandang gua. Gua pandang Cheng Jambu. Gua hangguk. Cheng Jambu pejam mata rapat rapat. Masing masing tanggal seluar.

Pap ! Pap! Pap!

* * * *

Mamok makan dengan selera sekali kuih kosui yang gua dan Cheng Jambu bawak. Walaupun kelapa parut pada kuih kosui tu dah takde, tapi dia mampu makan sampai menjilat bibir atasnya yang tebal.

Sewaktu gua melangkah keluar dari bilik Mamok, gua geleng kepala dua kali. Satu pasal tengok nasib Mamok makan kuih kosui kepit celah kangkang, satu lagi pasal macam mana gua nak settle kes celah kangkang penuh dengan kelapa parut.

Thursday, 9 February 2012

malam jumaat



Sodakallahul’azim.

Habis bace ayat last surah yassin, cepat-cepat aku pandang jam kat belah kiri.

Ces …baru pukul 8. Bile nak azan isyak tah.

 Em tak pelah  bace doa dulu panjang-panjang ..  okeh  abis!

 Aminnnn..

Pandang balik jam.  Tapi… jarum panjang jam tu gerak 3 minit je.

Kenape kejap sangat bace surah yassin neh, sedangkan time sekolah dulu punye la siap tersengguk sengguk lagi !

Tibe-tibe …



Imbasan kembali
2008


KORIDOR TINGKAT 2

‘ Adik! Adik! Adik kat watercooler tu!’ jerit aku dari tingkat 2

Budak kat bawah tu komfem budak form1

Boleh die wat dek je aku panggil . ok try skali ag

‘hoi hoi adik. Adik form 1 kat water cooler ‘

And …….yes die pandang.

‘Tolong isi kan air dalam botol neh ye. Pastu tolong hantar kat dorm akak. Sini tau ! dorm sini jangan salah 
hantar pulak . terima kasih’- sambil menunjukkan pintu dorm kesayangan ku .

Penerangan perlulah dilakukan kerana insiden salah penghantaran telah sering kali berlaku .

Lalu aku campak 2 botol Revive kosong  1.5 liter tu dari tingkat dua.

Budak tu tak sempat kata ape pon. Dan ya aku yakin mesti die buat muka . Tapi aku tak kesah mane pon.

Sebab penggunaan TOLONG serta INTONASI yang betul telah digunakan.

Tak sampai 5 minit . 2 botol air sudah tiba di depan pintu.

Kata-kata pujian dan terima kasih telah ku lemparkan kepadanya .

This method also known as reinforcement theory.

*oke sile google sebab malas nak terangkan*

Dan….Sambil-sambil aku kiwi kasut kat koridor bilik

*kiwi roommate ! sy tak pernah mempunyai kiwi sepanjang 5 tahun di SEMESTA*

Teringat – malam neh malam jumaat. Yes prep kejap je.

Sebab bace yasin . YASSIN? Emm malam neh nak bace penuh-penuh la.

Konon kental berazam.


SURAU

Sejurus aku amik wuduk . dengan berhati-hati aku nek tangga.

Tangga neh dah jadi saksi, 7 kali aku jatuh tergolek since dari tingkatan dua.

Aisy. Tu tak termasuk tangga aspuri!

Dah la malas nak kira.

So aku pon siap-siap pakai telekung and straight to my port!

Ya betul. F5 ada beberapa port dalam surau. Yang penting bawah kipas.

Kat tengah-tengah yang bawah kubah tu  tempat lower form.

Aisy, kalo dapat solat situ.. pergh berpeluh dia..Macam siap lari round skola 3 kali tanpa henti.

*oke mcm exaggerate sket *

Tapi betul la panas die . aisy aisy aisy- sambil geleng kepala.

So aku pon melabuhkan punggung dibawah kipas belah kiri surau.

Sambil menyandarkan bahu ke ‘pagar batu’ yang memisahkan level perempuan .

Fuuh. Seronok surau SEMESTA! Tak mcm surau sbpi temerloh atau  SEMSAS.

Budak laki n perempuan die satu level. Semesti nya pergerakan kaum wanita terbatas!

Hehehe.

Aku pon pandang bawah. Dapat di lihat scene Alif amirul khusyuk men hp beralaskan sejadah sebagai cover .

Emm . seronok la dapat bawak fon! Aku neh sgt la mengikut peraturan. Paling terok pon pakai brooch 
pergi sekolah.

HAHAHA

Oke aku tipu.

Ouh ya. Rutin kat skola dulu slalu-slalu sngat bace al-quran kalau datang awal.

Dah masuk uni neh jadi malas *refleksi diri*

Setelah selesai solat maghrib,  masing-masing berebut amek yassin.

Dan masing-masing demand. Nak yang cantik-cantik je

Yang buruk tolak tepi.  Oke oke dah bersedia dah nak bace sampai abis.

Baca. Baca . dan baca. Dan masih baca lagi.

Namun tiba-tiba sampai ayat 50 + mate dah nak surrender. Aisy tak boleh jadi neh.

Aku toleh kanan.  Faiz nur dah lame menundukkan kepale menyembah bumi.

Aku toleh belakang. Lagi seronok. Satu baris ha siap tidur cam atas katil! Sejadah siap lipat-lipat buat bantal. 
Telekung jadi selimut . Aisy tak boleh jadi.

Yang menyandar kat dinding lagi tak boleh harap. So aku amik keputusan, NEKAD!

Untuk mengundurkan diri.

Kalo bace tah pape baik tak payah bace. Salah tajwid . salah maksud . lagi berdosa
 - Ayat menyedapkan hati

Aku serah kan naskah yasin kepada dina. Dan berpesan, weh dah abis t kejut aku tau .

 Lalu aku mengengsot kan diri mencari tempat berpaut sambil memejamkan mata.

Biar la mission incomplete pon.

 Faham tak perasaan mengantuk sambil denga lagu beralun-alun. Macam tu la perasaan aku.

NIKMAT.

Bile aku celik mate. Alunan bacaan yassin sudah tidak kedengaran lagi.

Cuma yang dapat dilihat adalah

Ramai-ramai wanita menghembus-hembuskan tudung mereka di hadapan cermin.

Tak cukup cermin surau . bawak cermin sendiri.

Perlakuan ape kah itu?? Aku berfikir  sambil aku mengerutkan dahi.

Ingin aku bertanye , namun risau dianggap pelik ……