Friday, 27 July 2012

AKU, MAT PET DAN PUASA

Di sebuah kedai Kelantan yang berbau, gua duduk di meja paling tepi. Aliran udaranya lebih tenang berbanding meja di tengah kedai. Air koko yang gua pesan sebentar tadi gua hirup. Peh, padu juga rasa cekelat dia. Melekat sampai ke atas lelangit.

Lalu dengan dingin nya udara malam ini, gua terkenang kisah gua into puasa time sekolah menengah dulu. Waktu tu gua layan kaset Subculture kaler hitam. Ceritanya bergini...

* * * * *

'Woi Pet, ko serius la nak beli air ni?' Soal gua pada Mat Pet dengan muka yang berlemin.

'Serius la. Ko ingat aku main main.' Jawab Mat Pet tegas.

Gila gila. Memang gila hari itu buat kami berdua. Seumur hidup gua, belum pernah lagi gua berpuasa kena jalan kaki tengahari gehege tengah Raub dari Bandar Lama hingga ke Tong Fat. Tengahari brader, tengahari. Matahari terpacak atas kepala ! (walaupun pukul 3 gua masih anggap tengahari)

Gua melangkah mantap masuk ke kedai Aci. Mat Pet melangkah dengan muka serius. Gua pun tak faham, kenapa kena muka serius kalau setakat nak masuk kedai Aci. Entah mende mende.

Ta ! Ta !

Dua tin air tin yang diambil dari peti diletakan atas kaunter pembayaran.

'Berapa ni Aci?'

'Seringgit setengah satu' 

Gua membuka wallet dengan dada yang berdebor debor. Seumur hidup gua, inilah kali pertama gua membeli air tin secara open di Bulan Remdan. Bulan bulan lain gua steady je lagi. Gua riki Mat Pet, mukanya masih serius ketika membuat pembayaran.

Usai mengisi air tin ke dalam 'beg rempit' masing masing, kami menuju ke pondok bas di depan Tong Fat Value Mart Raub untuk menaiki Bas Jiwang balik ke asrama.

'Kita nak berbuka dekat mana ni Pet?'

'Ada la, tempat ni clear...'

Gua meneruskan episod perjalanan kaki itu dengan baju batik tak berbutang dua, kaki berurat urat dan tekak yang super duper kering. Mat Pet tak tahu la. Barangkali celah kangkang dia dah melelas sebab berjalan jauh sangat dengan seluar jeans hitam ketatnya.

* * * * *

'Allah Huakbar, Allah Huakbar....'

Gua terkocoh kocoh menarik tudung ceper pembuka tin setelah azan Maghrib berkumandang dari speaker surau. Belum azan masuk second verse, gua minum air gas perisa anggur dengan sekali nafas. Peh, lega.

Gua pandang Mat Pet di meja makan Rumah Musytari. Mat Pet pandang gua. Hari tu kami belajar, tempat yang paling clear untuk berbuka puasa adalah di Dewan Makan sekolah. Berbuka sekali dengan orang orang yang beriman.
bukan Aru yang sebenar.


Saturday, 19 May 2012

CLASSIC 2006


Gua masa tu tingkatan tiga. Peh... tingkatan tiga ni adalah tingkatan yang rata rata bebudaknya baik baik belaka. Duduk buat kerja sekolah bila prep petang, duduk baca buku bila prep malam, duduk buat latih tubi di bilik study bila light off.


Tak macam tingkatan dua, semua perangai jadi macam kera. Terlolong sana, terlolong sini. Selak kain, main terup, menyakat  Ghafar, skodeng pondan, fly kedai seberang jalan, bawa henset 3310. Serius macam kera. Kadang kadang kelahi dengan kera. Keliru, mana satu kera mana satu Aker. Perangai dah la sama, muka pulak iras iras.


Baik, tingkatan tiga ni tingkatan yang orang tak boleh kacau mengikut adat resam sekolah gua. Sebab rata rata nak ambil PMR. Nak nak lagi kalau dah masuk bulan 6, 7, 8, lagi la tak boleh bawak bergurau. Dan kesemua kerja kerja seperti membasuh baju senior, ambil air di water cooler dan kes kuih kosui diserah kepada geng tingkatan  2.


Masa tu malam. Gua study la apa lagi. Risau dalam dada ni sampai nak pecah kepala hafal theory phantagorem, algebra, sejarah Mat Kilau dan baris ayat ayat lazim. Itu belum lagi masuk menghafal nama nama resident British di Negeri Negeri Melayu Bersekutu. Tengah sedap gua study....


'Woi Adik Nana, (merujuk kepada akak gua-Nana, yang bersekolah di tempat yang sama) ko ada megi tak?'
tanya seorang brader tingkatan 5.


'Ada dalam loker tu. Tapi megi tomyam jela tapinya' jawab gua sambil menuding ibu jari ke arah loker.


'Ko buatkan aku sebungkus. Aku lapar la.'


'Tapi saya tengah study ni bang. Tak lama lagi nak trial.'


'Alah, ko buat jela. Banyak bunyi pulak.'


'Abang suruh la budak form 1 , form 2 yang buat. Saya tengah study ni !'


'Ah! Aku nak ko buat. Ko buat jela !'


Peh... buntang mata gua wei dengar brader tu cakap macam tu. Cilake! Dah la ambik megi gua, suruh gua pulak buat megi.


'Ko siap. Ko siap!' bisik gua dalam hati.


* * * * *
Taa !


Gua menendang kisi water coller yang sudah berkarat bahagian bawah.


'Cilake punya jambang. Ko siap la, ko siap. Aku tengah study ko kacau aku ye. Ko siap!' omel gua sendirian.


Waktu tu gua tengah bancuh megi dengan air panas. Seingat gua, tak sampai sesuku cawan pun gua tuang air panas dalam bekas megi tu masa tu. Dan usai gua buka plastik perencah tomyam, gua masuk ke tandas.


* * * * *


Slurrpp... slurrrrpp... slurrrppp...


'Peh... sedap panggak megi kau buat.' puji Jambang kepada gua.


Gua senyum nipis dan berbisik di dalam hati.


'Memang la sedap. Megi tomyam bancuh dengan AIR KENCING !'


Kah kah kah kah


catitkiri: Gua lupa nama dia, tu lekat 'jambang' tu. Dia batch Uniteens, budak Zuhal, sebilik dengan Zekbi. Oupss....

Sunday, 25 March 2012

TeRiMa KaSih rakan-Rakan...

Kisah nukilan ini berdasarkan pengalaman ku ketika akhir taun form 4.. Selepas berakhirnya peperiksaan akhir tahun.. kebiasaannya setiap form akan melakukan aktiviti bg menghabiskan sisa taun berkenaan..

Untuk taun tersebut persatuan MATRIX telah bersepakat untuk melakukan pertandingan bola sepak.. kumpulan dibahagi cantekk punya..disusun dengan pemain bola sekolah bertindak sebagai ketua pasukan..pasukan dibahagikan dengan elok mengikut kehebatan pemain..

Sebanyak 4 kumpulan telah dibahagikan..kumpulan A, B, C dan D..aku dah lupe aku kumpulan mane..seigt aku aku group ARUL, NABIL(NEYO), USTAZ, NIZAM (Ah chong) dan juga IZZAT ABG..team kami cukup mantap diketuai oleh MOHAMAD ASYRAF or dikenali sebagai acap mang..sebagai kapten die mmg bersemangat bg memastikan kemenangan kumpulan kami..cukup mantap kumpulan kami..kami berjaya layak ke final menentang kumpulan HAFIZ MUSLEH(sivaji the boss)..suatu kejayaan yg cukup mantap bg kami walaupun ada kejadian yg mecuit hati iaitu pergaduhan antara nabil dan ustaz kerana nabil yg secara x sengaja clear bola ke arah pintu goal lalu menghasilkan goal sendiri..agak pelik ketika itu kerana agak mustahil bg nabil menghasilkan goal sendiri..agaknya beliau bgitu teringin untuk menjaringkan goal..

kembali kepada perlawanan akhir..perlawanan antara kumpulan ku dan juga kumpulan BOSS yg diadili oleh AUDI AZHAR..perlawanan yg cukup sengit kerana kumpulan beliau telah menjaringkan 1 goal yg dijaringkan oleh AZWAN KAMARUDIN seorang striker hebat dan juga peminat CHEALSEA yg sering dicomparekan dengan DIDIER DROGBA...pada ketika itu aku tidak kurang hebatnya...bermain di posisi topman dgn berbekalkan boot yg dipinjam drpd abg ALIP KACANG dr dorm B201..

aku dikawal rapat oleh BOSS..sehinggalah suatu kejadian ini berlaku..bermula dr sepakan sudut..aku dibentes keras dr pemain yg aku tidak sedari..di saat itu kaki ku mula terasa sakit..pengadil tanya kepada ku,,
"Nan..ko ok ke??bleh men??"
aku kuatkan kudrat ku.."bleh di..xde hal..sket je nie..."
sepakan goal pun dimulakan..aku berjaya merampas bola dr hantaran BOSS..lalu ku lakukan gerakan ku..sedangku cube melakukan gerakan zidane yg dikenali sebagai MARSEILLE ROUTE..hafiz menahan bola ku..

PRAKKKK!!!!!!!!!!!!!!!

aku rebah. wajahku pucat..aku dibawa ketepi..kesakitan nye ALLAH sahajalah yg tahu..perlawanan tersebut digantung..aku dibawa ke klinik oleh cikgu basri..sesudah itu, aku pulang ke SEMESTA..ketika inilah aku terharu dengan rakan2 ku..Acap dan juga KOBE mengangkat ku ke dorm..rse seperti raja sebentar..walaupun berat ku ketika itu hanya 70kg tetapi tampak di wajah acap n kobe menahan keringat mengangkat ku..

aku tidak pegi ke prep pada malam itu..aku ditemani oleh amin, nizam dan rakan2..aku sakit perut ketika itu..lalu ku luahkan hasrat ku kepada teman2 ku..
"zam, aku nk g toilet.."
wajah nizam, amin dan lain2 berkerut kerana memikirkan bagaimana nk mengangkutku ke toilet..lalu Azman mengambil baldi dan letak di hadapan ku..
"Nan,ko berak dalam nie..aku basuh nnt.."
dorm ku yg suram ketika itu bertukar jadi riuh..di dalam hati aku nk je aku sepak si man tong tuh..tp aku juga terhibur dgn gelagatnye nk melihat aku membuang hasratku di dalam baldi tersebut..

keesokan harinya aku pulang ke rumah, namun peristiwa hari itu cukup membuatkan aku terharu..SAYANG juga korang kt aku ye...hehehe..itu je aku nk cerita kt korang..kenangan aku selagi kaki nie masih lagi veteran..aku tetap igt pasal malam tuh..

akhir skali maaf dipinta kerana panjang plak aku tulis..first time nie aku tulis blog..sori ye..
sekian terima kasih..

Friday, 23 March 2012

Riadah..

2004

Isnin-Jumaat , sekitar 5:00pm

Baju putih lengan panjang disarung bersama track biru tua. 10 minit lagi siren berbunyi tanda masa untuk riadah. Mengeluh sekejap, sbb markah dorm dpt 9. Habis la kena marah, 1 mata dipotong sebab satu baldi xdisusun. Yes, memang aku duty baldi dan selipar hari ni,tp aku buat cepat sgt n baldi tu baldi senior yg mandi lambat tp xmemandai nak susun balik. Biarlah.. Baldi kuningku dicapai dibawa bersama sepersalinan baju kurung untuk prep malam dan sehelai kain batik dibuat basahan. Laju kakiku menuju kolah. Baldi diletak di tempat strategik dan senang disambar. Dan bermulalah riadah bg kaum hawa di padang C.

1) Ada yg membaca buku dan tekun mengulangkaji pelajaran

2) Ada yg bergossip abang2 angkat dan kakak dorm yg annoying

3) Ada yang blushing crita kena ‘contact’ ngn batch sendiri

4) Ada yang terbaring memandang langit

5) Ada juga yang berlari anak dan bermain tanda mengamalkan hidup sihat

‘Psssssstt...,Mira (atau nama glamour Chot)..dah 5.50.’ kataku smbil menjeling ke arah roommate tercinta. Dia bergegas bangun dan kami menuju ke gate aspuri. Ada yang memilih untuk tidak bertempur,kerana ianya tidak relevan dan memenatkan badan. Tapi bagi aku dan mereka-mereka yang punya pengalaman ini, kami ada alasan kukuh. Mandi cepat,siap cepat,makan cepat dan semuanya cepat! Tidak mahu bersusah payah mengangkut air daripada kolah besar ke kolah kecik akibat kehabisan air. Langkah diteruskan.Sekitar depan gate tu dah penuh dengan budak-budak lain terutamanya F1. “ Lepas wei!!” ada yang jerit raih simpati.. aku membalas dengan senyuman, tp dalam hati menyumpah, ‘lari malas,tau nak lepas je’.. Nasib dapat duduk line depan sekali kat gate tu. Sabar menunggu prefect tekan siren.

5.58 pm

Suasana depan gate semakin sesak. Masing-masing dah ready nak bertempur. Maklumlah kolah tu share F1 sampai F3. Dah le tu, F1 punya tempat sikit je. Tiba-tiba Kak Anis masuk dalam aspuri,tanda siren bakal ditekan. Sekitar gate diam. Badan dibongkokkan, agar lebih stabil untuk larian sebentar lagi. Mata fokus memandang lane ke kolah. Telinga teliti mendengar siren berbunyi nanti. Ada yang sudah berkaki ayam sambil memegang kasut sukan. Agar tahap larian lebih maksima. Pendek kata,kalaulah sukantara 100 meter tu ditukar kepada larian ke kolah,confirm semua lepas!!

Krrrrringggggg........

DURRRPRPPPPPPPPPPP.......aku berlari bagai tiada hari esok. Tudung terbang skala 90 degree..bunyi memang macam pertandingan lumba kuda. Sesak. Tolak menolak. Sampai ke kolah baldi kuningku disambar, langkah diperlahankan, bimbang jatuh tergelincir. Cukup sekali jatuh,usah diulang kali kedua. Kain batik tadi dibuka luas,memanjang. Diletakkan di lantai kolah menandakan kawasan sudah menjadi hak mutlakku. Mira datang tercungap-cungap. Lewat seminit daripadaku. Kami senyum puas. Tanda kemenangan yang hanya kami yang tahu. Hari esok masih ada, dan pertarungan ini harus diteruskan. Dan ianya menjadi tradisi turun temurun segelintir form 1 dan form 2 yang memang tak gentar akan cabaran!

P/s : Pengalaman itu kadangkala membuat kita malu mendongak ke atas dan tersenyum pahit akan ketidakmatangan zaman muda-mudi dahulu. Mungkin lelaki tidak paham, apakah relevannya aktiviti ini. Yang penting 80% perempuan tidak suka riadah.

Wednesday, 21 March 2012

MEMOIR SPM 2008

Ah, gua mana ambil SPM dekat sekolah ni (SEMESTA) tahun 2008.

Monday, 19 March 2012

Ku Petik Bintang


Krriingg, krriingg !!! Loceng 10 malam berbunyi.

Loceng sepuluh malam menandakan waktu prep bagi pelajar perempuan tamat manakala prep malam pelajar lelaki pula habis pada pukul 10.15.

Aku sengseng lengan baju melayu. Siap menyalin jawapan soalan matematik Cikgu Izam daripada Faiznur. Aku menguap, mulut terbuka luas dibiarkan begitu sahaja. Tak ada perempuan pun nak tengok, semuanya tergesa-gesa mengemas barang dan mencapai beg pulang ke asrama.

Ada segelintir dua tiga muka budak perempuan kelas lain menunggu di tepi pintu. Menunggu teman baik pulang bersama, iya lah kan bestfriend forever tambah pula tangga sekolah berdekatan dengan kelas aku di tingkat 3, blok Amal.

Nafsu muda mula membuak. Pelajar kelas 2.1 (Al-Razi) kebanyakkannya senyap-senyap belaka, tapi hakikatnya 15 minit sebelum bunyi nya loceng sepuluh suku malam, mereka semua bertukar buas. Dari bermain bola kertas digumpal-gumpal daripada surat khabar kepada berlari sekeliling kelas tanpa memakai baju sehinggalah bersolat diatas meja supaya dapat pulang awal ke asrama, semua nya berlaku dalam 15 minit itu. Aku panggil waktu kemuncak.

Aku pergi ke meja Faiznur untuk memulangkan buku matematik. Rutin harian setiap prep malam, meminjam mana-mana buku kawan yang siap kerja sekolah. Entah kenapa, aku terasa ingin memekik malam itu. Lagu '"Melompat Lebih Tinggi" nyanyian Sheila On 7 sesuai dengan jiwa budak hingusan 13 tahun meluah perasaan kepada dunia.

"Ku petik bintang ! Untuk kau telan ! Cahaya nya tenang, berikan kau perlindungan !"

Lirik diubah sedikit. Sengaja. Aku memekak di hadapan kelas sambil menconteng papan putih. Namun diakhir nyanyian aku, Khairul Khusaini, teman seBentong pula menyambung.

"Sebagai peringat teman, juga sebagai jawapan ! Semua tentangan !"

Mujahid "Moja" mungkin menyahut seruan jiwa muda kami tanpa sedar.

"Ehem-ehem !"

Suara seperti ku kenal, tapi di mana ya ? Aku toleh ke kiri.

"Damn, kantoi," aku mencarut dalam hati tanda hormat.

Cikgu Zaharol "Sesungut" berdiri dengan rotan di pintu depan kelas. Sejak bila pulak dia ni rajin bertugas. Mendapat gelaran "Sesungut" kerana dua helai rambut hadapan beliau terjuntai sehingga ke dagu, seakan-akan sesungut lebah.

Cikgu Zaharol: Awak buat apa ni? Awak bertiga mari sini.

Kami tiga kepala akur. Apakah sangat daya kudrat budak 13 tahun dihadapan seorang warden.

Cikgu Zaharol: Awak ikut saya.

Kami mengekor Cikgu Zaharol sehingga ke hadapan tangga terletak diantara 2.5 (Al-Biruni) dan 5.3 (Al-Khawarizmi). 50 meter lebih kurang dari kelas 2.1.

"Sekarang, awak bertiga menyanyi dekat sini. Awak berdua main gitar, awak pulak menyanyi". Arahan diberi kepada kami bertiga.

Dengan segan-silu, kami pun memekak di situ. Glamour semalaman lah katakan.

"Ku petik bintang ! Untuk kau simpan !"

Lirik dibetulkan.

Sejak daripada tu, aku tak pernah menyanyi lagi waktu prep malam.

Saturday, 17 March 2012

Kali Pertama Bertentang Mata


"BUDAK GEMUK DILARANG LALU"

Cantik sekali tulisan mya kalau compare dgn tulisan I. Berapa kali tulisan I dikeji oleh sesetengah individu terutamanya guru-guru kerana terlalu.. hodoh mungkin. Tapi ada aku kesah.

Padat sungguh 4 Farabi ni kerana ramai betul rakan-rakan I yang lebih berminat mengambil aliran sains tulen berbanding sains teknikal termasuk lah diri I sendiri. Tak silap I ada lah dekat 40 orang jugak dalam kelas tu sewaktu tu. Sewaktu semua masih belum berubah. 2 kelas Bio, 3 kelas Tekno. Kelas ni seingat I cuma bertahan selama 2 minggu bergitu kemudian di rombak beberapa kali dengan kewujudan kelas Biotech yang Cuma bertahan sehari. Ending nya ada lah 3 kelas Bio, 2 kelas Tekno. Whateverlah. Yang penting I ni 4 Farabi kayy.

Jadi situasi nya. Baru seminggu mula tingkatan 4. Prep malam. pukul 830 malam gitu. Cuaca yg panas. Didalam kepadatan itu, I telah ditempat kan di meja belakang sekali betul-betul depan pigeon hole and betul2 depan entrance pintu belakang walaupun ketinggian ku yg tak seberapa. Namun apa kan daya kerana tempat lain sudah di ambil orang. Namun I cool saja.

Punchline tersebut di tulis atas kertas A4; dihias dgn lukisan dan di tampal di tepi meja dengan harapan tiada lagi orang dok asyik lalu belakang I; nak amek buku lah; nak berborak pun kat situ jugak walaupun space nya kecil sehingga terpaksa menolak kerusi I. Annoying tau.

Walaupun mendapat kritikan hebat dari rakan sekelas, namun I tetap tabah tak mahu menanggalkan kertas itu. Orang yang lalu lalang dari luar turut dapat membaca tulisan itu sambil membalas nya dengan senyuman mahu pun dengan pertanyaan.Tapi I cool saja. Sementara itu I berborak2 dengan Mya. Cerita pasal adik angkat gitu. Yela dah form 4 kan dapat adek angkat baru ada aura akaks-akaks gitu. Kelas pulak baru mula seminggu. Tak main lah belajar2 ni selagi tak dekat exam khenn.

Ku sangka panas sampai ke malam, namun hujan ditengah hari. Tapi diduga dan dan di jemput. Malang tidak berbau. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Keseronok kan I beborak telah dirobek dengan kelibat seorang insan bernama Teacher yang sedang lalu di tepi kelas. Teacher ape? Let’s just call her teacher Jay yang merupakan HEM sewaktu itu.

Terus aja mya bercakap. “ U, cepat cabut kertas tu”. Secara automatik nya tangan I terus mencarik kertas itu dan sembunyi nya di dalam meja. Malang masih lagi tidak berbau. Kerana bunyi yang di keluar kan ketika prosess itu telah menarik perhatian Teacher Jay. Teacher Jay terus memberi pandangan maut kepada I sambil meluru ke arah I. *dalam hati ku. Demm, I’m soo dead right now.

‘ Bak sini kertas tu’ katanya. I and Mya pandangan sesama sendiri. Adrenaline rush. Muka panas. Satu kelas pusing ke belakang sambil menunggu apa kah yang akan berlaku seterusnya. Suka lah tu I kena marah. I pun dengan sopan nya menghulurkan kertas BUDAK GEMUK DI LARANG LALU itu sambil membuat muka seperti Puss in Boots tu. Tapi tak jadi sangat lah kot kan sebab I ni manusia bukan kucing.

‘Ni apa ni?’ katanya. Diam merupakan strategi tebaik dalam fikiran I sewaktu itu.  “Esok pagi jumpa saya di pejabat saya sebelum mula kelas. Awak dan awak.”  Kata nya kepada I and Mya. Dan berlalu pergi. Rasa seperti mahu terjun bangunan kerna hati I telah dilukai. Namun ciri-ciri ketabahan yang telah dipupuk membuat I tak jadi untuk terjun.

Malam itu, Mya and I telah membuat strategi bagaimana untuk berhadapan dengan Teacher Jay ini. First time kot kena jumpa guru disiplin. Atas kesalahan.... ntah. I juga tak pasti . Jadi kena lah prepare skek.

Esok pagi-pagi lagi, Mya and I pergi berjumpa Teacher Jay. Memberi salam semua sambil mengapply kan adab-adab terhadap guru. Setelah bercakap dan mengexplain, both of us telah berjaya
mengharungi beberapa minit yang mendebarkan itu. Yang I tak boleh lupa sampai sekarang bila dia tanya. “Awak ni mendiscriminasi kan orang gemuk ke?” And I was like, watdee. I love all my friends okay. Fasha sanda bukan perampas tau.

"What's more important? What we become, or how we become it?"

Friday, 16 March 2012

naskah2006

di malam yang suram,
waktu prep yang hangat
terdengar bisikan" gosip anak muda
"eh malam ni ada perjumpaan form kan?"
brangkali itu ayat yang digemari kaum adam
kerna dengan ayat ringkas itu
bisa membuatkan malam kalian bermakna
tika itu, anep slaku ketua ketua tingkat 3
menyebarkan khabar berita itu
masing-masing dengan meriah uolls nya
melangkah kaki ke dewan
sepersalinan baju melayu merah menyala
nyata segak bergaya
sepasang kurung merah jambu
membalut tubuh kaum hawa
persalinan rasmi matrix0408

sebaik saja tiba
suasana jadi muram
penyelaras duduk serius
masing" terdiam
digenggam nya sepucuk surat
berkepala urusan seri paduka baginda
amanat disampaikan
sesudah siap amanat dilontarkan
mikrofon diutuskan kepada c.nurul

dibacakan nya surat itu
c.jabar sudah berlalu pergi
amanat disampaikan dengan nada kecewa
masing" bingung tidak keruan
tanpa diduga
tanpa berfikir panjang
situasi bertambah rumit

anep tanpa berfikir panjang
merampas takhta mic yang dibiarkan begitu saja
lalu berkata
"pada jam #&@^^@, bertarikh *&#!#*&!2006,
aku amir haneef dengan ini meletakkan jawatan sebagai
ketua batch ini"
!@#$%^&*()*&^%$#
suasan jadi kelam kabut
masing" cuba menenangkan antara satu sama lain
ada yang berlari" anak ke rumah beliau
masa tu rasa nak tumbuk je anep
time tu jugak dia nak letak jawatan
klau ye pun letak lah jawatan esok
kelamkabut huruhara
ada yang menangis

ketika itu disaksikan bulan penuh
anak" muda turun occupy
flat pekerja atau lebih spesifik dihadapan
rumah papa demi menunjukkan solidariti
dan menyatakan bantahan keputusan beliau itu
ketika itu aku melihat ramai yang mengalirkan air mata
ada yang sebak, ada juga yang tidak berperasaan
disaat itu ray lambung a.k.a aker aku lihat paling
tawaduk dalam menangisi keputusan itu
mungkin mengenangkan dosa silam
jelas terpancar wajah seribu sesalan
dikalangan kalian
drama yang panjang
malam itu semua pulang ke kamar
dengan seribu satu sesalan
seribu satu perasaan
bagaimana mahu tempuhi esok hari
drama realiti, bukan realiti program
tapi bila dikenang kembali
drama" seperti ini yang menyatukan kita
dunia tidak selalunya indah
itu normal.

ps:maaf andai terasa, andai tersinggung dengan penulisan ini, sekadar mengimbau memori daun pisang masjid kampung padang :p







Thursday, 15 March 2012

Ayat-Ayat Cinta


Suasana malam dalam kelas seperti biasa, sunyi. Mujur tak banyak kerja sekolah hari ini.

"Ko nak balik bila ni? Tengok tak?"

"Of course ar. Kejap lagi kot. Dalam pukul 9.15 ke."

"Siapa lagi follow?"

"Aku rasa ramai je, tadi dekat surau semua dah pakat dah."

"Ok-ok. Nak pergi nanti panggil aku."

Kelihatan dua tiga empat lima pelajar lelaki 5.1 (Al-Razi) lalu di tepi kelas ready nak pulang ke asrama.

"Oi, jom lah. Tinggal-tinggal lah kerja tu."

"Haha. Pergi dulu, kejap lagi aku follow."

Aku cepat-cepat siapkan soalan latihan kelas tambahan Add Math. Nasib baik Faidhi and Amin dah siap, tiru jela sikit-sikit. Khairul Khusaini dan Hasyim di sebelah dah mula mengemas beg.

Suasana sedikit kecoh di luar kelas. Beberapa lagi pelajar lelaki dari kelas 5.1 dan 5.3 dah ready nak balik. Siap kerja, aku letak semua buku bawah meja. Beg kain hitam oren dicapai, berserta pensel case dan latihan kelas tambahan Pendidikan Agama Islam. Kerja Ustazah Zauyah ni kena buat, mahu naya kena soal dalam kelas and jawab dekat depan.

"Jom!"

"Pergi panggil Nizam kejap."

Dari 5.2 menyulusuri kelas 5.4 dan 5.5, turun tangga dihadapan 3.2 sehingga tingkat bawah dan berhenti di hadapan bilik SPBT. Kena cover line, takut-takut ada warden pulak malam ni. Line clear. Sampai di asrama, terus menuju ke bilik TV, blok Zuhal. Penuh dengan pelajar form 5 dan ada segelintir pelajar form 4.

Scene Fahri bertemu dengan Aisha lengkap berpurdah di dalam monorel terpacar di TV.

Sebenarnya, semua teruja nak tengok Ayat-Ayat Cinta tayangan di TV3 hari Jumaat pukul 9 hari tu. Ayat-Ayat Cinta ni memang benda hot suatu ketika dulu pada tahun 2008. Sampaikan aku pun tersedu-sedu baca novel ni terutama sekali dalam kelas agama Ustazah Zauyah.

Yang perempuan gilakan Fahri. Yang lelaki jatuh cinta dengan Aisha. Maria Girgis lakonan Carissa Puteri berambut merah dah cukup mencairkan hati mana-mana lelaki. Dan juga kegedikan nya yang membuat lelaki menjerit "Awwwwwhhh". Otai kaki pukul belakang kolah pun layan cerita ni.

Orang mula layan cerita Islamik. Bagus lah tu. Cerita start pukul 9, prep habis 10 suku. Nak tak nak, escape prep / balik awal adalah perkara wajib malam itu. Ayat-Ayat Cinta kot, rugi lah kalau dapat tengok separuh jer. Di bilik TV, boleh kata semua masih berbaju melayu. Masa iklan pun tak nak pergi balik dorm tukar. Takut seat kerusi dirampas. Ada jugak yang sanggup duduk atas lantai. Punyalah penangan Ayat-Ayat Cinta masa tu.

Mata tak bergerak dari screen TV. Bunyi-bunyi bising, mahupun suara memanggil kawan ditegur agar tak mengganggu konsentrasi. Nak feeling lebih, ewah.

"Eh, dah light off dah ni, kenapa TV bukak lagi?"

Sir Fakha terjah bilik TV.

"Dah-dah, tutup TV tu. Pergi masuk tidur. Siapa nak study je tinggal."

Hingus disedut. Kepala tak gatal digaru. Ada yang buat-buat batuk. Ada juga buat muka tak puas hati.

"Alah, Sir, kejap je, pukul 12 habis lah."

"Esok sabtu Sir, prep pun start lambat."

Satu demi satu pujuk rayu suara sumbang sadis kedengaran ketika itu. Yang tidak bersuara cuma berharap. Form 1 dan form 2 yang tiada kuasa authority dah berjalan pulang kecewa. Yang form 5 masih lagi tak berganjak. Hati keras, Ayat-Ayat Cinta punya pasal.

Maybe berkat semua layan cerita Islamik, Sir Fakha jadi lembut hati. Bila dah masuk scene akhir, ramai yang mula syahdu.

"Oi, jangan lah nangis."

"Eleh, padahal ko yang nangis kan?"

Yang lembut jiwa, dah mula menggosok mata, konon mengantuk. Siapa kata lelaki tak romantik? Cerita tamat pukul 12. Namun cerita mulut ke mulut dua minggu lepas tu barulah senyap. Setiap hari ada je dengar orang sebut Ayat-Ayat Cinta.

Ada jugak sanggup beli novel. Novel sedia ada di pass-pass ikut urutan "scander". Lagi-lagi dalam kelas Kimia Miss Subathny dan kelas agama Ustazah Zauyah. Hehe, kelas BM En. Wan Sazali aku lagi seronok baca paper.

Mungkin boleh layan cerita Ketika Cinta Bertasbih lakonan Asmirandah pulak lepas ni.

Ya Allah, letakkanlah dunia ditanganku, jangan di hatiku - Aisha (Ayat-Ayat Cinta)

p/s: kasi privilege kat Trankuiti sikit post sini daripada blog sendiri. Baca yassin oi malam ni !

surat biru

MASE FORM 2, rase mude lg lower form...xkan la brani nk wat mende plek2 kan...
aku rase la.....tp mse 2 dak matrix ni cm da jd dak form 4,huhuu.....fly la,rokok la...kantoi bdak la
hehheehehe.....
AKU RASE....mase 2 aku ni kre skema la gak walaupon org slalu bgang ngan aku sbb slalu lmbt...heheh... tmasok kapten musytari yg slalu bg nasihat kat aku dgn lmah lmbut n sgt bhemah...- lepas ni kalo bleh awk jgn la lmbt lg ek...sejuk hati mndgr n aku pon trase nk brubah wlaupon skjap je...heheheh
LEPAS TUH, cuti la plak... aku yg dok dkt mmg la bes walupon outing pon da slalu balek...ihihihihi
mcm bese kne hntr dua kad balek.....mse 2 mak bapak aku da dtg nk ambik aku..aku pon g la keta...
cek2, rpenya kad aku lg 1 xde tndtgan....AKU DA CUAK,,...pastu aku g la umah warden, xblek balek lg lak...adehh...ayh aku da bsing- ape lg tuh cpt la nk g solat jmaat ni...den plak mmg takot ngan ayh den..huhhu
THEN wa tny pndpt rakan2 n akak2 snior, depa ckp- ko tndtgn sndri je...ade plak-ko balek je...
so ngan kondipen nye wa pon blek je la.....
HARI2 YG MNDTG......kad 2 kne hntr lg, wa x ingat la sbb nk outing ke sbb nk balek lg....cm bese wa ngan kondipennya hntr la kat warden....TIBE2... wat 1st time nya nme wa kne pggil kat pjbt oleh HEM wktu itu.....AH SUDAH...den ckp dlm ati...mse 2 lak wa dlm klas sjarah ckgu anamili...huhuhu
DENGAN MUKE XDE DARAH.....wa msok ofis jmpa wrden n HEM....DIE TNYE-ko tau x kslhn ape ko da buat?-aku hnya gelengkan kpala tnpa sore...dgn muke x bslh....TBE2 waarden tnjuk kad aku yg wrna kuning 2...die kate-ko balek mggu hr 2 xde tnda tgan.....pastu aku xingat ape yg aku ngan dorg ckp lg...yg pasti empgan kat mate aku da nk pch....lg2 mse die tepon mak aku nk bg tau psl mende 2...mmg cm......sbb kat cni bkn slh aku sorg je psl mende ni...aku rase r
LAGI....wat pertama kali dlm hdop aku dpt sijil plg BIRU kat skola waktu 2 sblum sjil bhnti skola...aku ddpati brslah sbb fly a.k.a. xde tndtgn kat kad kning....
n aku pon balek kelas dgn hati yg x kruan, mara ade bgang ade, nk mncrot ade, sdeh pon ade. pastu aku masok klas ckgu anamili ngan muka yg plg ketat pnh aku wat.....cikgu tnya, -knp awk pndg sy mcm 2, takot sy-dgn nada grau...aku hnya mggeleng..-xde ape ckgu...tbe2 die dtg kat aku n aku tros....pch empgn yg aku thn sblom 2.....pastu die pon mnngkan aku...-knp ni??die kmudiannya trnmpk kertas biru itu n mnyuruh aku bsbr.....thanx ckgu anamili...
TAPI naseb aku smpt pndg kat tgkap n org len x nmpk....heheheheh.....tp anep mnyebuk plak-wei td ko nges ek?? BANGANG

Afdhaliyah Hilwa.. dirimu dlm kenangan


al- Fatihah buat sahabat..

terpanggil nk menulis kat sini lepas tgk facebook arwah. memang tak lekang dari comment orang2 yg rindukan die. betapa arwah mempunyai tempat di hati sahabatnye. rase mcm baru semalam kehilangan arwah. sedar tak sedar, dah masuk tahun kedua arwah pg tinggalkan kite kan. al- fatihah. ingat lagi mase hari terakhir berada di semesta. buat keputusan tnpa pengetahuan arwah. lagi menyedihkan sehari before my birthday. mungkin kesedihan yg teramat, menyebabkan die lari untuk berjumpa buat kali terakhir. dengan linangan air mata aku kejar arwah. tp hampa. sikit pun tidak di endahkan. takpe, aku redha lia. tak penah sikit pun aku salahkan kau. aku tau kau kecewa dgn keputusan yg aku dah buat and aku tau jugak kau adalah sahabat yg terbaik penah aku kenal. marah tu takkan lame selagi kita masih bersahabat. n dgn keputusan tu jgk, aku dah berjaya mcm skg. serius aku rindukan kau lia. rindu kenangan kite. bulan puasa tahun 2010, aku otw balik umah, dpt call dari kau. mase tu kau da kat HKL. sayang aku tak leh nk ckp lame sebab network tak ok. aku call kau lepas tu dah tak berjawab.  risau die Tuhan je yang tau. lepas je balik dari umah, kebetulan kau ade kat jengka. meruntun hati aku tgk keadaan kau. tp aku tau kau kuat. kau boleh hadapi dugaan ni. aku bersyukur kot, sebab saat2 akhir kau, aku ade dekat dgn kau. and berpeluang menziarahi kau walaupun tak sekerap yg kau harapkan. kuasa Tuhan tak siapa yg boleh halang. 4 Oktober 2010, lepas kelas mlm tu aku dpt call dari Farah Aimunie yg kau dah pergi tinggalkan kami semua. ternyata persahabatan yg terjalin begitu erat sebab aku mengantuk yg teramat sgt mase kelas mlm tu. n tak tau pulak itu tandanya kau akan pg buat selama2nya. al- Fatihah buat sahabat kita Afdhaliyah Hilwa. aku sayang kau sgt2.



tulisan terakhir arwah. mungkin menahan sakit yg teramat. sumber dari facebook arwah yg di tag oleh kakaknya.

Monday, 5 March 2012

terkantoi mengantoi

okay ari sabtu pas abes prep biasenye dorg ni tdo kat dorm,,
ish tdo je kejenye,,hewhewhew
tp otw balik dorm dr prep tu semua SMANG pesan nanti makan kat dema etc etc,,
kejot ak if ak tdo etc etc,,
tapi last2,huh xde sape yg g melainkan sesape yg xtewas ngan godaan syaiton,,
(wey best kot tdo kat dorm)


da sorg malas bangun,yg org lain pon same la sambong tdo,,
pastu,yg saye yg xtewas sbb study?! (ehem) ni mula xde geng nak g makan,,
so kite haruslah bijak,cepat dan pantas berfikir,,

daku pon lari2 golek2 amek tupperware yg cam beso sket,,
lantas dgn manje nye, " eh awak,awak, tlg akak amek nasi boley??" 
tanpa tggu die reply, "tanx ye,anta kat bilik ni tau",
alaaa mcm ayat kakak dulu yg mintak tolong amek air tu,,hehe

daku tros mgambil langkah utk tros bergolek2 atas katil 
sementara menunggu makanan yg di order smpi,,
eh okay la kan,kang g dema sorg2 kang kena ngorat plak,,kikiki

TIBA-TIBA, ceh ade la dengar satu jeritan yg amat nyaring,
"LISA SURIHANI!!!" cekgu nurul woi jerit pggl ak,,dush 
mesti da kantoi soh budak tapau ni,,grrrr

ouh okay time macam ni kite HARUSLAH SENTIASA bijak okay,,
kite lari golek2 sekali lagi g kat loker amek sweater,,
pastu lari golek2 kat koridor smbil jawab,,
"ye,cekgu,(dalam suara lemah gitteww)
"nape kau soh budak ni tapau??"
"saye xsehat cekgu"(suara maintain lemah okayy)
"ah,kalau demam pon g la amek makan sndri,
dah kau pegi trun sndri makan,,"

adoi sgt lah choyy,,malas doe nak g,,
"erm xpe lah cekgu"
cekgu nurul pon bla mcm tu je ngan nasik ayam ak,,
okay fine cekgu,,
nasi ayam tuuu,,tapi sbb dah m alas,ha kau hadap ke je la lapar kau sengsorang,,
yela da org lain tdo,sape nak layan luahan perasaan lapar kau tu,,sobs




seperti biase,the golek2 scene is continued without hesitation,,
smbil berangan makan nasi ayam,daku pon dga la radio antik smbil nyanyi2
macam Mariah carey,,abes sedap la konon2,,doremifasolatido eh??!

Dlm 15-20 min daku baring2 tu, dtg la sorg budak ni kate cekgu nurul
panggil g rumah die,,uhuk cuak la daku,,woi rekod bersih kot,,ceh
daku pon turun la ngan sweater konon2 demam masih dipakai,,
sampai2 je rumah cekgu,die soh daku amek nasi yg di tapau td and soh daku
makan,,die xmarah pon sperti yg dibayangkan sblom turun td,,see??



Cekgu nurul tu syg daku sbenanye,,well daku mmg loveable pon,,
Susah sgt ke nak paham??haha
Cekgu tadi marah2 manje je sbb xmau bg dak yg dikantoi tu ingat
Cekgu unfair,berat sebelah la konon2,,eleh

Daku xkesa tu semua,,yg penting,NASI AYAM SEDAP sedia untuk dimakan,,
Tanpa membuang masa, daku pon naik dorm and kejot dak2 lain
Utk makan sekali,,cewwaahh kikiki
Dorg pon ibarat tolak batu dan kayu,tros seksaited makan nasi aym sedap tu,,
Smpi burp la kitorg makan,,smpi ngantok la,,eh?


Haha xde daku teringat je kat makcik dema yg selalu bagi daku ayam 2 ketul,,
N teringat scene kat dema tgok dak laki pakai baju melayu-sape-lagi-kacak,,
Sambil makan gossip,makan pon sedap wey,,betul2 hao liao weh,,dush pingsan!
Btw, daku sbnye seorang kakak yg baik kat hostel dulu,,cewah,,
Pasal kantoi tu,daku suda mintak mahap kat dak tu,,
Yela daku pon mintak tlg je kan??err ayat sedap kan ati,,huuu~


Haa and,daku sbnye nak tanye jugak pe cite cekgu nurul wey??
Mcm xdga pape cite pon??ke daku sorg je yg x haptudet nye??
Ce cite??






KUIH KOSUI 3.0

Bismillahirohmanirohim.  Pertama kali aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudari Farahana atas teguran yang diberikan tempoh hari. Aku manusia biasa yang memang tak lari dari membuat kesilapan dan aku mintak maaf atas ayat ayat aku yang mungkin menyebabkan sesetengah korang berasa awkward.  Aku mintak maaf sangat sangat.

Di sini, aku bukan nak ajak berperang media atau perang mulut kerana itu bukan lah resmi anak jantan.  Bagi aku, berperang di Somalia atau Selatan Thai lagi power. Tu belum lagi bab rusuhan dekat Syiria. Ye dak?

Aku dekat sini cuma nak beri penjelasan. Pertama, terima kasih sekali lagi kepada DR Farahana wanabe kerana sudi membuat teguran. Aku menghormati dan menerima teguran tersebut. Tetapi alangkah baiknya kalau teguran tu dibuat secara lebih ‘privacy’ orang putih kabor. Kita ada banyak medium, ada YM, ada IM, ada Skype, ada Emel. Rasanya medium medium tu lebih elok diguna pakai berbanding comment dekat blog( Masih boleh diterima relevan) atau post di dalam wall group Facebook. Hah, kalau dalam facebook ni dia dah jadi published kat public dan adalah kera tukang berkokok atas dahan yang suka menengok air keruh. Ye dak Akram?

Kedua, aku nak bercakap mengenai stroke. Stroke tulisan adalah cara korang menulis dan cara korang menyampaikan idea atau mesej cerita melalui apa yang kau tulis. Ok, itu bagi aku stroke. Kalau korang gugel definisi dia tak sama dengan apa yang aku bagi, aku peduli mende? Kakakaka!

Aku tengok, ramai antara kita yang juga bloggers, ada blog hebat hebat, blog kaler kaler, blog comel comel, blog ada iklan kain pasang dekat belah tepi, blog yang ada tulis ‘klik sini’ dekat nuffnag dan macam macam lagi pesen blog. Dekat sini, aku mula rasa apa kata kita buat satu blog yang boleh integrate kita dalam satu perkara yang pernah kita kongsikan sama sama dahulu. Dan kita (bukan aku seorang saja) buat blog ini atas sokongan padu 30 lebih orang daripada seluruh warga MATRIK 0408. Peh, 30 lebih adalah satu angka yang menakjubkan untuk bilangan keseluruhan 100 lebih. Power!

Dan disinilah, kita invite bloggers dalam kalangan ahli kita sendiri untuk menulis dan berkongsi cerita, pandangan, ilmu dan bermacam lagi. Dan terlahirlah cerita dari Nana dengan kisah scene di surau, Faiznor pun sama, scene tidur di surau masa yassin, K.A tulisan berbahasa Inggeris, Azura cerita pasal tengok Korea, Mustak dengan Latiffah Affandi 2.0 dan adik Khairi Kucaini dengan siri Hantu Sosehnya yang berjaya mencuit hati Kamal. Melalui cerita cerita inilah, kita dapat tengok pelbagai stroke tulisan. Ada yang suka tulis macam tulis mesej ketika sedang driving, ada yang suka tulis macam tulis status Facebook, ada yang berMelayu baku, ada yang sinikal, ada yang leluciol dan yang paling respek, tulisan berbahasa Inggeris yang memang rare!

Tahniah buat kalian yang dah pernah post entry. Setakat yang aku tulis ini, anda semua berjaya mengelakan diri dari terjebak dengan scene budak budak yang dah di invite tapi belum lagi contribute apa apa walaupun dah lebih setengah tahun dah blog ini dibuka. Tahniah!

Semula, bercakap mengenai stroke, aku rasa stroke tulisan kita ada pada kelas yang berbeza. Mungkin permikiran kita tak sama. Dan environment serta surrounding kita juga memainkan hal penting. Apa yang penting dekat sini bukan perbezaan, bak kata Mustak, titik persamaan yang kita cari.  Walaupun sekarang kita mengaji hal ehwal yang bukan lagi sama seperti apa yang kita kongsi di sekolah dulu, tapi alangkah baiknya kalau kita dapat berkongsi ilmu kita itu untuk dimanfaatkan pada kalian pembaca. Tulis lah apa sahaja, dan aku ulangi apa sahaja! Apa sahaja dari cerita zaman sekolah hinggalah post post dekat blog korang pasal tips tips mencari bakal suami tu. Korang boleh repost balik apa salahnya untuk berkongsi ilmu.

Apa? Tulisan aku tiada ilmu? Aku rasa korang tak dapat lagi apa mesej yang ingin aku sampaikan. Sebab segala cerita aku digarap dengan penuh sinikal dan sedikit humor. Kalau korang ni salah seorang Pemanas Punggung yang hard core, korang boleh perasan stroke aku mengajak audiens untuk berfikir dengan lebih tersirat. Dan itulah apa yang aku expect dekat audiens blog ini bahawa korang bukan jenis yang straight foward. Korang mampu menelaah setiap isi tulisan aku. Peh!

Pasal bab membuka aib pula, aku sangat mintak maaf atas ayat aku yang kurang proper dan kesilapan itu memang aku tak sedar. Maksud aku, aku tak sedar ayat aku tu telah membuka aib si Mamok. Aku akui aku kurang sensitive dengan hal ini. Mungkin aku bukan berada pada kelas permikiran Dr  Farahana wanabe yang cakna dengan hal ehwal aib mengaib ini. Terima kasih DR. Diharap, perkataan ‘Mamok’ tu juga tidak disalah tafsir sebagai mengaib orang sebab aku memang tak tahu nama IC dia. Tetapi, aku akan tetap menulis dan korang boleh follow aku dekat Panas Punggung.

Lagi satu, kalau korang anggap tindakan aku ni sama sahaja dengan cara DR Farahana wanabe sebab published post macam ini dekat blog Trankuiti Matrik, korang silap. Aku menulis bukan sebab nak membalas dendam atau nak bercakaran media tapi bagilah aku peluang dan ruang untuk explain  bagi pihak aku sendiri. Memandangkan hal ini dah pun di published oleh Dr Farahana wanabe, maka biarlah orang dapat baca apa pulak aku nak express.

Dan aku mohon, lepas je entry ni janganlah ada kera yang suka menyalak/berkokok nak mengeruhkan lagi keadaan. Berilah komen elok elok. Komen yang membina dan mengeratkan hubungan silaturahim. Kerana, main objektif Trankuiti Matrik ini dibuat adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim. Bukan macam kera, suka tengok orang bergaduh. Ajak orang berbalah sesama sendiri . Cakap pung pang pung pang sokmo. Tapi bila suruh menulis senyap sahaja. Kera ni bukan sahaja menyusahkan malah tak berguna langsung. Beruk tahan lagi, boleh buat memanjat pokok kelapa ambil buah nyior muda.

Hah, sekarang aku nak  pergi seberang jalan, nak pergi beli air nyior. Wasalam.



Monday, 27 February 2012

~Ken@ng@n sem@l@m~(p@rt 1)

Malam tu time ak sedang berbahagia menonton salah satu cerite korea drpd koleksi cerite2 dalam hardisk putih ku itu, hujan turun dengan lebatnyer secare tibe2 beserte dentuman guruh yang amat kuat bagai nak gugur jantung ini,halilintar sabung-menyabung angin bertiup kencang senang kata  cuaca mlm itu ‘’cincha’’ extreme nyer…``pergh!!!seronok kalau dapat tidoq niyh!’’,bisikku dalam hati. Namun kehenseman dan kecomelan hero dalam cerite itu lebih kuat mempengaruhi ak untuk meneroskan tontonan pada mlm itu..
Menonton dan teroooooos menonton..tibe-tibe..

lap!!!

adoi…cerite tengah babak extreme niyh blackout pulak…nak smbng menonton,dan dan la pule bateri lappy x chrge siang tadi.. ditambh pule dengan keadaan gelap gulite tanpa sekelumit cahaya pon dan pabila memikirkan keadaan diri ini yg tidor seorg diri tanpa teman haish..
memaksa ak untuk menutup jugak mate yg langsung xmengantuk niyh..yela,mane tak nyer  biase jam 3,4 pagi bru tido..tup2 hari niyh pkul 1.30 da terpkse tido..
sedang ak berusaha menidorkan mata ini…
tibe-tibe..(* typical word  yg akan digunakan bile cikgu suruh wat cerite pendek zmn seklh rndh)
kenangan semalam kembali mengetuk pintu hati ini…

‘’Baek...untuk keputusan percubaan kali ini kita akan susun semula kelas ikut nombor dalam batch okeyh.’’,suara garau Jabar sensei guru bahasa Jepun ak dan berdiri disebelahnyer Cikgu Nurul a.k.a guru-guru  batch matrix 0408 yg sgt2 menyayangi kami  itu masih tergiang2 dicuping telinga ini. Mendengar ayat penyata beliau itu menyebabkan ak yang sedang rancak bergossip bersama beberapa org rakan seperjuangan laen yg sebelum ini lngsung tidak menumpukan perhatian terhadap ucapan beliau tersentap.

Terpaku seketika….

‘’Oit mak cik, tolong amek buku SEJARAH ak kat loker.Malas nak jalan’’, jerit Noor(nukan nama sebenar) yg mmg terkenal dengan sikap malasnyer itu.Amat berbeda dengan diriku ini yang tersngt rajin tambahan pule meja aku mmg berdekatan dengan loker.Aku memandang Noor…’’Barangkali hendak mengulangkaji  subjek ‘feveret’ dye kot mlm ni.’’,teka ku dalam hati.
Suara Jabar sensei sebentar tadi hilang dibawa angin sepoi2 bahasa.’’Ah, dah dekat 3 minggu peristiwa itu berlalu, xde pape pon..Mesti xjadi nak tukar kelas ni.X pon Sensei ngan Cikgu Nurul dah lupe niyh.Bagus la..’’bisik hati kecilku.

Kemudian ak bangun malas2 dan mengambil buku yang dikehendaki Noor itu berjalan longlai menghantar kpd Noor  yg jaraknyer xde le berape joh pon dari ak..Over je lebey.

Aku cepat2 kembali ke tempat duduk apabila mendapati  waktu menghampiri 8.30 malam.Ini bermkne waktu chit-chat sudah berakhir.Biasanye mmg itu la rutin setiap hari prep mlm..waktu prep yg sebenar adalh 8.30 hingga 9.30 shj..1/2  jam waktu prep mula adalah untuk persiapan prep,
 ½ jam before waktu prep tamat adalah persediaan untuk pulang termasuklah memanaskan badan agar x sempot waktu  berlari ke dewan makan atau ke surau nanti.Yela takot berator  pnjg time nk amek makanan n amek wuduk.
Bile memikirkan balik yang kemungkinan untuk pertukaran kelas itu berlaku amat tipis,ak menjadi bersmangat untuk memulakan prep mlm itu.berlajar dari kesilapan la konon.Janji pasni wat betoi2 punyer!!
Belajar dan teros belajar..

Namun…

Belum sempat panas lagi kerusi yang ak duduk tadi,tibe2 muncul sekujur tubuh yg tegap dan tinggi dari pintu belakng kelas ak.Betoi2 menghadap meja ak yang kebetulan menghadap kearah pintu itu.
Aku memandang tepat kearah wajah itu, mengharapkan apa yang bakal diluahkannya bukanlah perkara yang sedang bermain di benakku ini.

Dup dap dup dap…

**********habis babak 1************

Saturday, 11 February 2012

KUIH KOSUI 2

Masa tu gua berada dalam tingkatan dua. Tingkatan dua ni adalah tingkatan yang paling celaka dalam banyak banyak tingkatan. Masa ni la gua kena kantoi* buat itu ini seperti membasuh baju abang abang, mengambil air di water cooler, jaga line abang abang merokok di luar tandas dan segala kerja gampang yang boleh buat gua buruk muka nak menulis kesemua sekali satu persatu.

Dalam banyak banyak gua kena kantoi tu tadi, ada satu scene ni gua tak boleh tak ingat. Mesti gua ingat. Pasal kisah ni gua rasa epic dia sampai sekarang gua dapat rasa pada celah kangkang gua ni. Celaka!

* * * * *

Ketika itu, gua dan member gua- Cheng Jambu baru sahaja selesai makan petang di dewan makan. Dalam kepala masing masing semua dah ketar kepala nak main bola dekat Padang D belakang Kejora.

Dalam perjalan menuju ke bilik masing masing, tiba tiba kami di 'sweet' oleh brader yang separuh Melayu separuh India iaitu Mamok.

'Weh, ko berdua tolong ambik kuih dekat dema* untuk aku. Lepas tu bawak dekat bilik aku ya' Kata Mamok sambil menepuk nepuk bahu Cheng Jambu.

Cheng Jambu yang ketika itu mukanya mengalahkan bebudak Super Junior dia punya jambu senget sedikit bahunya ke sebelah kanan akibat tepukan tangan Mamok. Ko tau je la Mamok tu besarnya mengalahkan tong deram. Dah la itang. Tetek lanjut. Kalau cakap bab bau badan pula, usah cerita la. Gua yang tengah menaip ni pun nak terjeluak. Wek!

Lalu selesai saja kami, ceh kami. Tak sedap langsung. Ok gua tukar. Lalu selesai saja kitorang mendapatkan dua biji kuih kosui tiap seorang, tanpa membuang masa kitorang menuju ke bilik Mamok.

Masa tu dalam kepala gua asyik main perkara perkara yang Mamok buat pada gua seperti lintas gua sewaktu beratur nak ambik nasik ayam di dewan makan dan pow Nescafe ais gua sampai kering dengan sekali sedut je padahal waktu tu gua tengah pedas. Gua jadi menyirap!

'Stop dulu Cheng, stop!' arah gua yang ketika itu sikit lagi nak naik tangga Musytari.

'Pasal ko ni?'

'Kita ke kolah sekejap'


* * * * *

Cheng Jambu pandang gua. Gua pandang Cheng Jambu. Gua hangguk. Cheng Jambu pejam mata rapat rapat. Masing masing tanggal seluar.

Pap ! Pap! Pap!

* * * *

Mamok makan dengan selera sekali kuih kosui yang gua dan Cheng Jambu bawak. Walaupun kelapa parut pada kuih kosui tu dah takde, tapi dia mampu makan sampai menjilat bibir atasnya yang tebal.

Sewaktu gua melangkah keluar dari bilik Mamok, gua geleng kepala dua kali. Satu pasal tengok nasib Mamok makan kuih kosui kepit celah kangkang, satu lagi pasal macam mana gua nak settle kes celah kangkang penuh dengan kelapa parut.

Thursday, 9 February 2012

malam jumaat



Sodakallahul’azim.

Habis bace ayat last surah yassin, cepat-cepat aku pandang jam kat belah kiri.

Ces …baru pukul 8. Bile nak azan isyak tah.

 Em tak pelah  bace doa dulu panjang-panjang ..  okeh  abis!

 Aminnnn..

Pandang balik jam.  Tapi… jarum panjang jam tu gerak 3 minit je.

Kenape kejap sangat bace surah yassin neh, sedangkan time sekolah dulu punye la siap tersengguk sengguk lagi !

Tibe-tibe …



Imbasan kembali
2008


KORIDOR TINGKAT 2

‘ Adik! Adik! Adik kat watercooler tu!’ jerit aku dari tingkat 2

Budak kat bawah tu komfem budak form1

Boleh die wat dek je aku panggil . ok try skali ag

‘hoi hoi adik. Adik form 1 kat water cooler ‘

And …….yes die pandang.

‘Tolong isi kan air dalam botol neh ye. Pastu tolong hantar kat dorm akak. Sini tau ! dorm sini jangan salah 
hantar pulak . terima kasih’- sambil menunjukkan pintu dorm kesayangan ku .

Penerangan perlulah dilakukan kerana insiden salah penghantaran telah sering kali berlaku .

Lalu aku campak 2 botol Revive kosong  1.5 liter tu dari tingkat dua.

Budak tu tak sempat kata ape pon. Dan ya aku yakin mesti die buat muka . Tapi aku tak kesah mane pon.

Sebab penggunaan TOLONG serta INTONASI yang betul telah digunakan.

Tak sampai 5 minit . 2 botol air sudah tiba di depan pintu.

Kata-kata pujian dan terima kasih telah ku lemparkan kepadanya .

This method also known as reinforcement theory.

*oke sile google sebab malas nak terangkan*

Dan….Sambil-sambil aku kiwi kasut kat koridor bilik

*kiwi roommate ! sy tak pernah mempunyai kiwi sepanjang 5 tahun di SEMESTA*

Teringat – malam neh malam jumaat. Yes prep kejap je.

Sebab bace yasin . YASSIN? Emm malam neh nak bace penuh-penuh la.

Konon kental berazam.


SURAU

Sejurus aku amik wuduk . dengan berhati-hati aku nek tangga.

Tangga neh dah jadi saksi, 7 kali aku jatuh tergolek since dari tingkatan dua.

Aisy. Tu tak termasuk tangga aspuri!

Dah la malas nak kira.

So aku pon siap-siap pakai telekung and straight to my port!

Ya betul. F5 ada beberapa port dalam surau. Yang penting bawah kipas.

Kat tengah-tengah yang bawah kubah tu  tempat lower form.

Aisy, kalo dapat solat situ.. pergh berpeluh dia..Macam siap lari round skola 3 kali tanpa henti.

*oke mcm exaggerate sket *

Tapi betul la panas die . aisy aisy aisy- sambil geleng kepala.

So aku pon melabuhkan punggung dibawah kipas belah kiri surau.

Sambil menyandarkan bahu ke ‘pagar batu’ yang memisahkan level perempuan .

Fuuh. Seronok surau SEMESTA! Tak mcm surau sbpi temerloh atau  SEMSAS.

Budak laki n perempuan die satu level. Semesti nya pergerakan kaum wanita terbatas!

Hehehe.

Aku pon pandang bawah. Dapat di lihat scene Alif amirul khusyuk men hp beralaskan sejadah sebagai cover .

Emm . seronok la dapat bawak fon! Aku neh sgt la mengikut peraturan. Paling terok pon pakai brooch 
pergi sekolah.

HAHAHA

Oke aku tipu.

Ouh ya. Rutin kat skola dulu slalu-slalu sngat bace al-quran kalau datang awal.

Dah masuk uni neh jadi malas *refleksi diri*

Setelah selesai solat maghrib,  masing-masing berebut amek yassin.

Dan masing-masing demand. Nak yang cantik-cantik je

Yang buruk tolak tepi.  Oke oke dah bersedia dah nak bace sampai abis.

Baca. Baca . dan baca. Dan masih baca lagi.

Namun tiba-tiba sampai ayat 50 + mate dah nak surrender. Aisy tak boleh jadi neh.

Aku toleh kanan.  Faiz nur dah lame menundukkan kepale menyembah bumi.

Aku toleh belakang. Lagi seronok. Satu baris ha siap tidur cam atas katil! Sejadah siap lipat-lipat buat bantal. 
Telekung jadi selimut . Aisy tak boleh jadi.

Yang menyandar kat dinding lagi tak boleh harap. So aku amik keputusan, NEKAD!

Untuk mengundurkan diri.

Kalo bace tah pape baik tak payah bace. Salah tajwid . salah maksud . lagi berdosa
 - Ayat menyedapkan hati

Aku serah kan naskah yasin kepada dina. Dan berpesan, weh dah abis t kejut aku tau .

 Lalu aku mengengsot kan diri mencari tempat berpaut sambil memejamkan mata.

Biar la mission incomplete pon.

 Faham tak perasaan mengantuk sambil denga lagu beralun-alun. Macam tu la perasaan aku.

NIKMAT.

Bile aku celik mate. Alunan bacaan yassin sudah tidak kedengaran lagi.

Cuma yang dapat dilihat adalah

Ramai-ramai wanita menghembus-hembuskan tudung mereka di hadapan cermin.

Tak cukup cermin surau . bawak cermin sendiri.

Perlakuan ape kah itu?? Aku berfikir  sambil aku mengerutkan dahi.

Ingin aku bertanye , namun risau dianggap pelik ……

Monday, 23 January 2012

sambungan hantu soseh

derapan kaki selaju 45 kilometer sejam itu aku amati sungguh2,,,urm,,beritahu aku kepada ahli lain,,,

'der..diam sket der..ade musuh nak datang..masak soseh kite'....

ahli lain tunduk membisu..lantas atak yang berbadan sasa dan mempunyai bulu sedikit di kawasan pusat menjengah keluar...aku menuruti langkah atak..kucaini,nasrul dan ezwan tenang menyediakan bahan bahan di bilik...dari jauh kami amati perlahan..tepat memandang ke arah aras dua marikh..samar samar lampu di depan D203 membuatkan penglihatan kami bertambah kelam..aku cuba meneka dan berbisik kepada atak...

'atak..aku ase la..kamal nak datang ni..bahaye ni..tengah malam macam ni komfim die lapor..mati kite geng..'

atak menghela nafas panjang..memandang ke arah bulan yang tak berapa nak terang..lalu memandang tepat ke arah ku..membuat isyarat menyuruhku masuk ke kamar dan meng inform ahli lain yang masih giat menjalankan tugas masing2..

tibe2 atak masuk ke kamar dengan pantas  dan berkata..sambil tutup mulut dengan sapu tangan hijau nya..biase la lelah...

'weh kamal weh..kamal....cover mende yang patut..buat buat tidur...'

~bersambung~

Sunday, 15 January 2012

RE: CLASSIC 2004

Masa tu gua dalam tingkatan satu. Pada mulanya gua bersekolah dekat dengan rumah, SMK Clifford selama dua bulan. Sempat juga la gua berkelahi dengan budak form 2 dekat sana sekejap. Nasib baik abang gua datang back up.

Selepas itu, gua bersekolah di sekolah jauh. Dekat Raub. Sekolah tu orang kata sekolah cerdik. Semua budak pandai pandai. Semua budak pakai cermin mata. Sape tak pakai cermin mata dia tak nampak cerdik. Tapi gua peduli apa. Tak rock langsung pakai spek spek mata ni. Phui!

Setelah gua kira kira, baldi, cebuk, stoking hitam bawah dan berus gigi semua ada, gua rilek depan rumah dengan dada yang berdebor. Spender je gua tak beli. Pasal masa tu gua tak pakai spender. Rimas. (ok, pada masa ni aku dah pun pakai boxer ok!)

‘Semua barang dah ada dah adik?’ Tanya mak gua.

‘Ada dah dalam beg nuh’ jawab gua sambil menjebik bibir ke arah bonet belakang kereta.

Abah gua start enjin kereta, masuk gear gostan. Gua, mak gua dan abah gua berangkat ke sekolah cerdik. Jaraknya sebelum jalan baru di buka lebih kurang sejam lebih sikit. Tapi bila jalan baru di buka lebih kurang 40 minit aja.

* * * * *

Hari pertama gua berjalan lancar. Gua dapat abang angkat yang malas peduli pada gua. Belah petangnya pula, ada sukan tara. Gua pakai kasut merah. Kacip dengan rumah sukan gua- Rumah Merah. (Zuhal)

Belah malamnya, setelah siap prep gua ke bilik yang di panggil dorm. Gua berkira kira mahu tidur, kerana petangnya gua puas berlari.

Gua sarung seluar bola kaler merah berkilat yang abah gua beli di pekan sari dua hari lepas. Tiba tiba gua disound oleh dua orang abang.

‘Woi, lower form mana boleh pakai short!’

‘La, yeke... Mana aku tau..’ jawab gua sama rata.

‘Aku?’ abang tadi buat muka pelik nak makan orang.

‘La, yela. Dah ko tak bagi tahu. Mana la aku tahu.’ Jawab gua sama rata lagi.

‘Ko?’abang lagi satu mencelah sambil terbeliak mata.

POW!
POW!
POW!

* * * * *

Selepas dari malam itu, gua hanya tidur pakai seluar baju melayu dan bercakap ‘saya-abang, saya-abang’ dengan abang abang.

Saturday, 7 January 2012

ORANG MENJUAL, GUA MEMBELI




RABU, 14 SEPTEMBER 2011


LIPIS GENGSTER 3
Di sebuah rumah separuh kayu, separuh simen, terlihat Tok Empat sedang terbongkok bongkok memikul tangga ke penjuru rumah. Baru separuh jalan, Tok Empat berhenti melepaskan lelah.


'Tok, Tok. Tok buat mende tu' sapa Jemir dari arah belakang. Lelaki tua itu sedikit terkebelakang kerana terkeranjat.


'Hah, aok Jemir. Buat mende sini, tak tolong mak aok buat kuih?'


'Tak tok. Malas la. Asyik asyik buat kuih je. Boring.'


'Ha, dengan duit buat kuih tu la mak aok menyekolohkan aok sampai sekarang ni tau?'


'Yela tok. Ni tok nak buat mende ni. Ada tangga tangga lagi ni?' Ulang Jemir. Barangkali dia tidak berpuas hati kerana soalannya tidak sikit pun diambil peduli Tok Empat.


'Nak memasang lampu lip lap lip lap ni ha' Jawab Tok Empat ala kadar sambil menyandar tangga pada tupai tupai.


'Lah, kan awal lagi nak rayanya. Malam tujuh likur pun belum masuk lagi tok'


'Wan aok ni la. Sibuk sangat suruh pasang lampu lip lap lip lap. Nak pasang pelita karang minyak tanah dah mahal'


'Oooo....' Jawab Jemir tak seberapa. Mata dia tertancap pada sesuatu yang berada di hujung pucuk rambutan depan rumah Tok Empat.


Setelah yakin tangga yang disandar pada tetupai rumah mantap, Tok Empat memanjat tangga.


' Jemir, bak tukul dengan paku dalam pongkes tu'


'Nah tok.'


Jemir hulur tukul dengan tiga batang paku ke Tok Empat tanpa kepalanya berkalih ke arah lain. Matanya tak berkedip memerhatikan sesuatu dipucuk rambutan.


Tuk.. Tuk.. Tuk..


Tok Empat menukul dengan irama 2-1-2-1 dalam senafas. Dua batang paku lagi diselit antara gigi kapaknya yang rompong.




LIPIS GENGSTER
LIPIS GENGSTER 2
LIPIS GENGSTER 4